Ниво знања: почетни

Трудимо се да пронађемо начине који би корисницима омогућили контролу над огласима које виде. На YouTube-у наши TrueView огласни производи омогућавају корисницима да прескачу видео огласе. У оквиру Google претраге можете да кликнете на везу „Зашто овај оглас?“ како вам сајтови за које нисте заинтересовани више не би приказивали огласе. Наш Менаџер за подешавање огласа, доступан помоћу само једног клика на икону „Избор огласа“ (енг), која се налази на огласима на Google мрежи мултимедијалног оглашавања, омогућава вам да измените категорије интересовања или да онемогућите све огласе засноване на интересовањима, укључујући огласе за поновно оглашавање, на нашој Мрежи мултимедијалног оглашавања.

У наредних неколико недеља ћемо увести малу икону [x], која ће се приказивати у углу неких мултимедијалних огласа на Google мрежи мултимедијалног оглашавања. Када корисник кликне на [x], више му се неће приказивати огласи из те кампање. За почетак ће се [x] приказивати на огласима заснованим на поновном оглашавању и категоријама интересовања.


Корисницима који кликну на [x] на неком огласу биће приказана веза до Менаџера за подешавање огласа, као и страница за потврду са објашњењем да ће оглас бити игнорисан. Повратне информације које на овај начин добијемо ће нам такође омогућити да временом побољшамо огласе.

Чак и ако неки оглас игноришете, не можемо у потпуности да вам гарантујемо да га више нећете видети – исти оглас би, на пример, могло да прикаже неко друго огласно предузеће или би маркетиншки стручњак могао да покрене засебну кампању која циља одређени садржај на Вебу. Међутим, сматрамо да је ово само први у низу поступака којима ћемо корисницима пружити контролу над огласима и истовремено омогућити маркетиншким стручњацима и власницима веб сајтова да испоручују огласе који имају бољи учинак.

Сматрамо да ова функција која омогућава увид у оглас пре приказивања може да побољша читав екосистем: корисници ће моћи да контролишу свој доживљај и назначе да нису заинтересовани за одређене огласе, оглашавачи више неће плаћати огласе који се приказују људима који за њих нису заинтересовани, док ће објављивачи добијати огласе који имају бољи учинак (а можда и већу вредност) и трошити мање времена на филтрирање огласа за које сматрају да публика неће бити заинтересована.

Оглашавање на мрежи представља основу Веба и потпору за више милиона предузећа.

Већ је јединствено по нивоу контроле који може да понуди корисницима. Налазимо се у почетним фазама ових иновација и очекујемо много више у наредним месецима и годинама.