Ниво знања: почетни 

Данас надограђујемо AdWords тако што уводимо „побољшане кампање“. Ово је први корак који ће вам помоћи да једноставније и паметније управљате огласним кампањама на данашњим различитим уређајима.

Чему служе побољшане кампање?

Људи су стално повезани и притом често мењају уређаје док комуницирају, купују и забављају се. Заправо, недавна студија (енг) открива да 90% потрошача „узастопно“ користи неколико екрана у истом дану. Такође, нови уређаји се брзо шире – лични рачунари, лаптоп рачунари, таблети, паметни телефони, хибридни уређаји, мини-таблети, телевизори и многи други. Уз то, на тржишту се очекује још више дигиталних екрана и уређаја, а разлике међу њима су све мање јасне. На пример, пошто се по намени и карактеристикама уређаји све више приближавају једни другима, понашање потрошача на таблетима и стоним рачунарима постаје веома слично.

Ово ствара одличне могућности за предузећа, иако можда чини маркетинг сложенијим и временски захтевнијим. На пример, нека пицерија вероватно жели да прикаже један оглас некоме ко претражује појам [пица] у 13:00 са свог рачунара на послу (можда везу ка обрасцу за наручивање на мрежи или ка менију), а други оглас некоме ко појам [пица] претражује у 20:00 са свог паметног телефона на пола километра од пицерије (рецимо, број телефона са кликом за позив и локатор ресторана). Сигнали као што су локација, доба дана и могућности уређаја које људи користе постају све важнији за избор правог огласа који ће бити приказан.

Користећи побољшане кампање, уместо да саставља и пореди више засебних кампања, извештаја и додатака за огласе, пицерија може лако да управља свим тим садржајима на једном месту. Побољшане кампање помажу да досегнете људе правим огласима који су засновани на контексту као што је локација, доба дана и тип уређаја, на свим уређајима, без потребе да подешавате више засебних кампања и управљате њима.
Кључне функције

Ево прегледа неких кључних функција.

1. Моћне маркетиншке алатке за различите уређаје
Људи желе резултате претраге који су релевантни у датом контексту – на њиховом уређају, на тренутној локацији и у одређено доба дана. Побољшане кампање помажу да боље управљате кампањама и буџетима за различите уређаје. „Прилагођавања понуда“ вам омогућавају да управљате понудама за огласе који се приказују на различитим уређајима, разним локацијама, у различитим добима дана и више од тога – и све то из једне кампање.

Пример: Бистро жели да досегне људе у околини који претражују појам [кафа] или [доручак] на паметном телефону. Користећи прилагођавања понуде, са три проста уноса, ресторан може да понуди 25% више за огласе који се приказују људима који претражују са удаљености од пола километра, 20% мање за претраге после 11:00 и 50% више за претраге на паметним телефонима. Ова прилагођавања понуде могу да се односе на све огласе и све кључне речи у само једној кампањи.

2. Бољи огласи, оптимизовани за различите корисничке контексте
Људи у покрету или у близини ваше продавнице можда траже нешто друго за разлику од оних који седе за рачунаром. Побољшане кампање вам омогућавају да огласе на различитим уређајима приказујете са правим текстом огласа, везом до сајта, апликацијом или додатком, без потребе да мењате сваку кампању за сваку могућу комбинацију уређаја, локације и доба дана.

Пример: Велики продавац који послује и на физичким локацијама и на веб-сајту може да приказује огласе са додацима за клик за позив и за локацију људима који претражују на својим паметним телефонима, док онима који претражују на личним рачунарима приказује оглас који упућује на веб-сајт за е-трговину – и све то из једне кампање.

3. Напредни извештаји који мере нове врсте конверзија
Технологија омогућава људима нове начине да предузимају радње на основу огласа. Потенцијални клијенти могу да виде ваш оглас и преузму вашу апликацију или да вас позову телефоном. Маркетиншким стручњацима је било тешко да измере и упореде ове интеракције. Да би вам помогле да измерите пуну вредност кампања, побољшане кампање вам омогућавају да лако избројите позиве* и преузимања апликације као конверзије у AdWords извештајима.

Пример: Телефонске позиве који су трајали 60 секунди или дуже и који су остварени на основу огласа са кликом за позив можете бројати као конверзије* у AdWords извештајима и поредити их са другим конверзијама као што су досезања потенцијалних клијената, продаје и преузимања. <Сазнајте више>

*Праћење позива као конверзија ћемо увести касније ове године

Надоградња на побољшане кампање

Побољшане кампање ће бити понуђене оглашавачима као опција током неколико наредних седмица. Планирамо да све кампање надоградимо средином 2013. године.

Побољшане кампање су осмишљене да би вам помогле да успете у оглашавању на различитим уређајима, али знамо да прелазак може да подразумева неке почетне промене. Ево неких ресурса који ће вам помоћи:
Током наредних седмица, позабавићемо се новим функцијама кроз савете и описе најуспешнијих примена у пракси на блогу „Inside AdWords“ и на нашој G+ страници. Волели бисмо да чујемо ваше мишљење.