Ниво знања: напредни

На различитим уређајима, оглашавачима је све важније да приказују релевантне огласе на основу контекста корисника: према локацији, добу дана и уређају. Покренули смо
побољшане кампање како бисмо помогли оглашавачима да у највећој могућој мери искористе контекст корисника, чиме се повећава успешност огласних кампања.

Разматрали смо ваше повратне информације и у наредних неколико седмица ћемо покренути нове ValueTrack функције за оглашаваче који користе URL адресе на нивоу кључне речи. Ове функције ће помоћи оглашавачима да постигну одређене циљеве у вези са конверзијама и повраћајем улагања, као и да олакшају надоградњу на побољшане кампање (.pdf документ на енглеском) тако што ће:

  1. усмерити кориснике на одредишну страницу одређену уређајем и на нивоу кључне речи.
  2. омогућити мерење ефикасности кампања према уређају.

Шта је ново

Додали смо нови параметар, {ifnotmobile:[value]}, где [value] можете да замените текстом који ће се појавити у URL адреси када корисник кликне на оглас са рачунара или таблета. Мењамо и постојећи ValueTrack параметар {ifmobile:[value]}. Овај параметар ће одсад уметати одређену вредност у URL адресу само ако корисник кликне са мобилног уређаја.

У овом посту, дискутоваћемо о коришћењу параметара ifmobile и ifnotmobile како би корисници били усмерени на одредишну страницу одређену уређајем. Дискутоваћемо и о праћењу учинка према уређају, као и о томе по чему се параметри ifmobile и ifnotmobile разликују од постојећег параметра device.

Пример 1: Преусмеравање корисника на одредишне странице одређене уређајем

Прилагодљиви веб-дизајн (енг) често сасвим одговара оглашавачима који корисницима пружају доживљај оптимизован према уређају. Ако морате да наведете различите одредишне странице у зависности од уређаја, имате две опције. Ако се одредишна страница разликује у зависности од огласа, можете просто да направите огласе оптимизоване за мобилне уређаје тако што ћете подешавање уређаја поставити на „Мобилни уређаји“. Ако се одредишна страница одређена уређајем разликује у зависности од сваке кључне речи, тада можете да користите параметре ifmobile и ifnotmobile у одредишној URL адреси на нивоу кључне речи. Важно је да запамтите да ако данас користите параметар ifmobile, он више неће уметати вредност у URL адресу за кликове са таблета. Нови параметар ifnotmobile ће одсад уметати вредност у URL адресу за таблете, стоне и лаптоп рачунаре.

Рецимо да желите да упутите кориснике мобилних уређаја на „m.example.com/vidzeti“, а кориснике стоних рачунара и таблета на „www.example.com/vidzeti“ за кључну реч „виџети“. По том сценарију, одредишну URL адресу за ову кључну реч бисте могли да подесите као:
{ifmobile:m.example.com/vidzeti}{ifnotmobile:www.example.com/vidzeti}
Пример 2: Праћење учинка према уређају

Ако желите да пратите учинак према уређају, постојећи параметар device ће функционисати у већини случајева. Коришћењем параметра device умеће се „m“, „t“ или „c“ у одредишну URL адресу, у зависности од тога да ли је корисник кликнуо са мобилног уређаја, таблета, стоног рачунара или лаптоп рачунара. Ако ваш систем за праћење захтева различите интерне ИД-ове за исту кључну реч на различитим уређајима, можда ћете морати да користите параметре ifmobile и ifnotmobile.

Рецимо да сте за кључну реч „виџети“ доделили интерни ИД кључне речи „df32“ за стоне рачунаре и таблете, а „df33“ за мобилне уређаје. Одредишну URL адресу на нивоу кључне речи можете да подесите као:
www.еxample.com/vidzeti?kwid={ifnotmobile:df32}{ifmobile:df33}
Затим, када корисник кликне са стоног рачунара или таблета, одредишна страница је:
www.example.com/vidzeti?kwid=df32
а за клик са мобилног уређаја:
www.example.com/vidzeti?kwid=df33
Успех на делу

Оглашавачи надограђују на побољшане кампање и остварују значајне резултате. VivaStreet у Француској, четврти по величини веб-сајт за бесплатне мале огласе на свету, надоградио је све кампање у року од две седмице од покретања. Након надоградње, повећали су прилагођавање понуде за мобилне уређаје на 125% и остварили укупно повећање броја конверзија за 34% (.pdf документ на енглеском). Након остваривања позитивних резултата, VivaStreet је наставио са повећањем прилагођавања понуде за мобилне уређаје на 140%. Коришћењем ValueTrack параметара, такође можете да усмерите кориснике на садржај одређен уређајем и мерите утицај који тај садржај има на конверзије.

Ценимо повратне информације (енг) које смо добили о побољшаним кампањама и предлажемо да нам и даље помажете да схватимо како да направимо одличан производ.