Ниво знања: средњи

Почетком године смо најавили посвећеност развоју алатки намењених испуњавању потреба оглашавача са великим кампањама. Зовемо их „Алатке за напредне кориснике“, а направљене су тако да помогну најнапреднијим оглашавачима да досегну клијенте у великом броју, смање сложеност налога и реагују на податке и увиде.

Током наредних неколико месеци ћемо увести неколико ових нових алатки. Прву представљају прилагодљиви параметри огласа, који се уклапају у тему оптимизације елемената огласа у великом броју коју заступамо овог месеца.

Елементи огласа у реалном времену у великом броју

За оглашаваче који имају хиљаде или чак милионе производа, приказивање прилагођених порука за сваки производ и промоција онога што нуде може да буде дугачак и тежак процес. Прилагодљиви параметри огласа вам омогућавају да прикажете веома релевантне огласе клијентима у реалном времену, чак и када имате хиљаде (и понекад милионе) производа, услуга и промоција – а све то се мења свакодневно.

На пример, прилагодљиви параметри огласа су омогућили компанији Extra Space Storage да прикаже релевантан и динамичан оглас сваком клијенту и да направи велики број огласа невероватном брзином. Компанија Extra Space Storage каже: „Коришћење прилагодљивих параметара огласа за динамичко уметање детаља о цени и времену промоција у текст огласа нам је донело повећање стопе учесталости кликова од 113% у односу на контролну групу. Google нам је дао решење за све већу потребу приказивања праве поруке правом клијенту.

Како то функционише

Прилагодљиви параметри огласа користе више информација (нпр. оних о вашем предузећу) за генерисање изузетно релевантних огласа у право време. Да бисте почели, треба само да преко табеле унесете информације о предузећу као што су производи, цена и време промоција, као и за које кампање, огласне групе или кључне речи су те информације релевантне. Ове информације иду у нови одељак Пословни подаци у оквиру дељене библиотеке у AdWords-у, где могу да се ускладиште и после може да им се приступи када их будемо користили за приказивање огласа.

Затим правите оглас помоћу прилагодљивих параметара, који представљају параметре који нам говоре које информације из табеле желите да уметнемо у огласе. AdWords ће динамички преузети информације које су најрелевантније за оно што сваки корисник претражује и уметнути их у текст огласа. То вам штеди време и омогућава вам да пружите снажан и прилагођен доживљај огласа сваком клијенту, сваки пут.

Успешност

Постоји много различитих начина за постизање успешности помоћу ових текстуалних огласа који се у великој мери могу прилагођавати. Прилагодљиви параметри огласа вам омогућавају следеће:
  • Повежите се са клијентима у великом броју – направите један текстуални оглас са стотинама варијанти тако да можете да прикажете најрелевантнији оглас сваком потенцијалном клијенту
  • Приказујте позиве на акцију у реалном времену – обавештавајте кориснике у реалном времену када истиче време промоције
  • Оптимизујте процес рада – проводите мање времена у писању текста огласа и слању огласа јер ће AdWords направити релевантне огласе за вас.

Већ видимо како многи оглашавачи користе прилагодљиве параметре огласа да би ефикасно досегнули публику – и остварили своје циљеве учинка.

Бен Арабов из агенције Elite SEM је рекао: „Када је агенција Elite SEM први пут сазнала за прилагодљиве параметре огласа, оберучке смо их прихватили. Сматрали смо да ће ова функција подстаћи вредне кликове и та хипотеза је била тачна. Клијенти су видели како се кључни индикатори учинка побољшавају, понекад чак и по два пута. То нам је омогућило да подстакнемо постепено побољшање учинка, не само током промоција, већ и дугорочно.“

HomeAdvisor.com, бесплатна онлајн алатка за проналажење стручњака за поправке у кући којима можете да верујете, каже: „Уз нову могућност приказивања веома прилагођених текстуалних огласа који истичу наше најновије понуде уочили смо значајно побољшање учинка претраге и пораст стопе учесталости кликова.“

Агенција Merkle | IMPAQT је такође користила прилагодљиве параметре огласа за ефикасно одбројавање дана до почетка сезонских промоција и подстицање бољег учинка за клијенте: „Користили смо функцију одбројавања за одбројавање дана до Дана захвалности и почетка празничних понуда. Открили смо да су конверзије потпомогнуте кликовима и приказима за текст овог огласа имале значајно бољи учинак него за остали текст. Због тога смо уочили већи број конверзија повезаних са овим текстом за Дан захвалности и још око недељу дана. У будућности ћемо наставити да користимо прилагодљиве параметре огласа за сезонске промоције и промоције које су у току.“

Почетни кораци

Прилагодљиви параметри огласа омогућавају оглашавачима да уштеде време приказујући свежије и релевантније огласе, а клијенти виде огласе са релевантним и ажурним информацијама које су блиско повезане са њиховом претрагом. То вашим клијентима пружа бољи кориснички доживљај и помаже вам да подстакнете бољи учинак текстуалних огласа.

Ова функција ће у следећих неколико седмица бити пуштена у рад у целом свету. Више информација о почетним корацима потражите у AdWords центру за помоћ.