Када сам пре 13 година почео да радим у компанији Google, био сам инжењер за технологију огласа. Правио сам производе засноване на идеји да је онлајн оглас ефикасан само ако доводи до клика и куповине. Тада је то звучало једноставно, али је довело до револуције у начину на који се брендови повезују са потрошачима.

Данас се делатност којом се бавимо прилагођава другој револуцији и то захваљујући малом уређају који носимо свуда са собом, телефону. Мобилне уређаје користимо кад год желимо да идемо негде, гледамо или купимо нешто. Помажу нам да пронађемо најбољу понуду хотела или купимо савршен ауто. Увек су ту и када треба да пронађемо оно што желимо на Google-у, YouTube-у, Мапама и Play-у. Јутрос сам током дигиталне конференције dmexco у немачком граду Келну најавио две иновације у огласима које ће вам омогућити да будете присутни у право време тако што ћете одговарајуће потрошаче повезати са оним што желе у правом тренутку.Не задовољавајте се само инсталирањем и пронађите највредније клијентеАпликације су нераскидиво повезане са мобилним уређајима и потрошачима представљају све битнију тачку контакта. AdWords је до сада програмерима и оглашавачима омогућио преко 3 милијарде преузимања апликација.1 Срећем се са многим људима из целог света и сазнајем како се на креативан начин повезују са корисницима. То је најбољи део мог посла. Стално слушам да људи који остварују интеракцију са вашим апликацијама представљају најдрагоценије кориснике за ваше пословање. Не ради се само о повећању броја инсталирања већ и о остваривању важних радњи у оквиру апликације, нпр. достизању одређеног нивоа игре или обављању куповине. Одлучили смо да решимо овај изазов.

Јутрос сам на конференцији dmexco најавио следећу генерацију универзалних кампања за апликације које су доступне свим оглашавачима. На Google претрази, Play-у, YouTube-у и милионима сајтова, односно у апликацијама на Google мрежи мултимедијалног оглашавања, универзалне кампање за апликације сада могу да вам помогну да пронађете клијенте који су вам најбитнији, на основу циљева предузећа које сте дефинисали.Популарна апликација за претрагу хотела trivago је међу првима тестирала ову нову верзију универзалних кампања за апликације. Основни циљ бренда је да помогне путницима да пронађу савршену хотелску собу. Постоји већа вероватноћа да корисници који додирну понуду пређу на следећи корак и резервишу смештај.

Пример путање корисника од инсталирања до прегледања понуде за хотелску собу

Имате прилику да, као и trivago, бирате активност у апликацији коју желите да оптимизујете, без обзира да ли се ради о прегледању понуде или достизању 10. нивоа. Осим тога, за мерење ових активности можете да користите Google-ова решења за мерење апликација, као што је Firebase аналитика, или услуге независних партнера за мерење. Када у оквиру AdWords-а дефинишете активности у апликацији, почнете да користите решење за аналитику и подесите цену по инсталирању, Google ће почети да примењује алгоритам за машинско учење. Универзалне кампање за апликације процењују бројне сигнале у реалном времену како би стално прецизирале огласе, што ће вам помоћи да по одговарајућој цени досегнете најдрагоценије кориснике у највећим Google-овим производима. Када људи почну да остварују интеракцију са вашим огласима, ми добијамо увид у то где проналазите кориснике највеће вредности. На пример, можемо да сазнамо да већину понуда хотела прегледају корисници који гледају влогове на YouTube-у. Дакле, приказиваћемо више огласа на оваквим YouTube каналима.

Када је у питању trivago, универзалне кампање за апликације су му помогле да пронађе кориснике за које постоји већа вероватноћа да ће кликнути на понуде за хотеле у апликацији да би резервисали собу. Зато је на Android-у и iOS-у овај бренд који се бави путовањима привукао клијенте који имају 20% већу вредност за пословање.

Ово је велики помак у начину на који вам Google може помоћи да унапредите пословање са апликацијама. Ми вас слушамо и више нисмо усредсређени само на инсталирање. Циљ универзалних кампања за апликације је да повећају ангажовање корисника и вредност апликација у чију сте израду уложили доста труда.Претворите разматрање у радњу уз TrueView за радњуРеволуција у сфери мобилних уређаја није променила само начин на који тражимо апликације или остварујемо интеракцију са њима. Променила је и нашу интеракцију са скоро свим врстама медија. Најочигледнији пример је начин на који људи гледају видео снимке. Са тиме се свакодневно срећемо на YouTube-у.

У недавној студији смо открили да 47% одраслих Американаца (18–54) сматра да им YouTube помаже бар једном месечно када доносе одлуке о куповини. Процењујемо да се ради о 70 милиона људи који сваког месеца посећују YouTube који им олакшава куповину.2 Ови тренуци када постоји јасна намера омогућавају брендовима да се повежу са потрошачима онда када је то најважније. Зато смо решили да олакшамо потрошачима да са разматрања пређу на куповину.

Током последњих неколико година смо развили TrueView формат како бисмо променили начин на који видео снимци помажу маркетиншким стручњацима који се баве учинком огласа да повећају вредност. TrueView за промоцију апликације и TrueView за куповину олакшавају брендовима да директно из YouTube-а подстичу преузимања и куповину. Међутим, шта је са брендовима са другим врстама конверзија, као што су тражење понуде, резервисање хотела, регистровање за билтен или заказивање пробне вожње?
TrueView за радњу, пример
Данас вам са великим задовољством представљам TrueView за радњу, нови формат који подстиче кориснике да предузимају онлајн радње које су драгоцене за ваше пословање.


TrueView за радњу приказује прилагођени позив на акцију током и после видеа, па корисницима омогућава да предузимају конкретније радње из видео огласа. Овај позив на акцију можете да додате за конкретне случајеве, нпр. „Затражите понуду“, „Резервишите одмах“ или „Региструјте се“. Пошто је ово једноставан програмски додатак за видео, уз све предности приказивања видеа ангажованој публици, омогућава вам и да побољшате учинак. Ово је посебно корисно за брендове који нуде производе или услуге за које је потребно дуже време разматрања, попут финансијских услуга, аутомобилске индустрије или путовања. TrueView за радњу вам може помоћи да подстакнете кретање клијената путањом до куповине тако што подстиче радње попут заказивања састанка или тражења додатних информација. Драго нам је што ћемо до краја године почети да тестирамо овај нови формат, заједно са оглашавачима.

Пошто потрошачи живе у свету у коме су мобилни уређаји преузели примат, брендовима је све важније да понуде трансформациони доживљај на мобилним уређајима. Ми у Google-у знамо да није увек лако и ту смо да вам помогнемо. Било је инспиративно видети да толико вас пружа сјајан доживљај клијентима. Мислим да dmexco представља отелотворење ове заједничке страсти и иновативног духа за повезивање брендова и потрошача. Радујем се новим сусретима са вама и наставку овог невероватног путовања.Поставио Сридар Рамасвами, виши потпредседник, одељење за огласе и трговину