Драги оглашивачи, драги корисници Googla,


Пред вама је први пост блога у коме ћемо објављивати разне веома интересантне ствари везане за Google AdWords програм оглашавања.

И одмах на почетку, за све потенцијалне скептике, желимо да нагласимо да овај блог неће бити само пуки преведени постови који ће се објављивати и на енглеском блогу (adwords.blogspot.com), већ ћете бити у могућности да читате, с времена на време, и како се укаже потреба, и постове специфичне за Србију и српско тржиште. Већ је специфично то што блог можете да читате на два писма која се подједнако користе у Србији (ћирилица и латиница), и надамо се да ће вам та функционалност бити од значаја.

Бићете у могућности да читате најмање два нова блог поста недељно, један за почетнике и један за напредније кориснике. На овај начин, биће за свакога по нешто. У вези са тим, на почетку сваког блог поста биће написан препоручени ниво претходног знања (почетно, средње, напредно) о AdWords-у. Верујемо да ће први читаоци овог блога бити или веома напредни корисници (нпр. запослени у специјализованим агенцијама) или почетници, и у складу са тиме ћемо и прилагодити блог, макар у почетку.

Наравно, не будите стидљиви кад је у питању дељење постова на друштвеним мрежама и вашим блоговима. Ако сматрате да је пост релевантан, веома је важно да се подели са што већом базом оглашивача и, уопште, корисника Googla.

Приметићете да у десној колони постоји линк ка email адреси путем које можете да нам пошаљете ваше позитивно или негативно мишљење (већином позитивно, надамо се). Поред мишљења, очекујемо и сугестије за теме за нове блог постове, коментаре везане за постојеће блог постове, и било шта друго везано за блог. Немојте нам слати путем овог канала генералне упите везане за AdWords, ваше постојеће налоге или слично. На овакве упите, путем овог канала, нећемо давати одговоре. За такву прилику, молимо вас да консултујете Центар за помоћ.

Ако вам се садржај блога допада и ако бисте желели да на email добијате редовно нове блог постове, наша главна препорука је да се претплатите на блог и да оставите своју email адресу у пољу предвиђеном за то у десној колони. Поред тога, можете и да се претплатите на RSS извор, како би вести редовно долазиле у ваш RSS читач.

Паралелно са овим блогом, лансирани су и блогови на хрватском и словеначком језику. За радознале и оне којима информације специфичне за ова два тржиште оглашавања значе и у пословном смислу, можете посетити AdWords блог на хрватском, односно на словеначком.

На крају овог првог поста, представљамо вам екипу која је задужена за одржавање блога на српском језику у Googlu, у њиховом природном окружењу. Надамо се да ћете ценити наш труд и да ћете извући доста корисних ствари из будућих постова који ће допринети бољем искоришћењу вашег новца за оглашавање и додатном улагању. И надамо се да ће вам тај процес представљати уживање.

Хвала и уздравље!


Dobrodošli na zvaničan Google AdWords blog za Srbiju


Dragi oglašivači, dragi korisnici Googla,

Pred vama je prvi post bloga u kome ćemo objavljivati razne veoma interesantne stvari vezane za Google AdWords program oglašavanja.

I odmah na početku, za sve potencijalne skeptike, želimo da naglasimo da ovaj blog neće biti samo puki prevedeni postovi koji će se objavljivati i na engleskom blogu (adwords.blogspot.com), već ćete biti u mogućnosti da čitate, s vremena na vreme, i kako se ukaže potreba, i postove specifične za Srbiju i srpsko tržište. Već je specifično to što blog možete da čitate na dva pisma koja se podjednako koriste u Srbiji (ćirilica i latinica), i nadamo se da će vam ta funkcionalnost biti od značaja.

Svake nedelje bićete u mogućnosti da čitate najmanje dva nova blog posta, jedan za početnike i jedan za naprednije korisnike. Na ovaj način, biće za svakoga po nešto. U vezi sa tim, na početku svakog blog posta biće napisan preporučeni nivo prethodnog znanja (početno, srednje, napredno) o AdWords-u. Verujemo da će prvi čitaoci ovog bloga biti ili veoma napredni korisnici (npr. zaposleni u specijalizovanim agencijama) ili početnici, i u skladu sa time ćemo i prilagoditi blog, makar u početku.

Naravno, ne budite stidljivi kad je u pitanju deljenje postova na društvenim mrežama i vašim blogovima. Ako smatrate da je post relevantan, veoma je važno da se podeli sa što većom bazom oglašivača i, uopšte, korisnika Googla.

Primetićete da u desnoj koloni postoji link ka email adresi putem koje možete da nam pošaljete vaše pozitivno ili negativno mišljenje (većinom pozitivno, nadamo se). Pored mišljenja, očekujemo i sugestije za teme za nove blog postove, komentare vezane za postojeće blog postove, i bilo šta drugo vezano za blog. Nemojte nam slati putem ovog kanala generalne upite vezane za AdWords, vaše postojeće naloge ili slično. Na ovakve upite, putem ovog kanala, nećemo davati odgovore. Za takvu priliku, molimo vas da konsultujete Centar za pomoć.

Ako vam se sadržaj bloga dopada i ako biste želeli da na email dobijate redovno nove blog postove, naša glavna preporuka je da se pretplatite na blog i da ostavite svoju email adresu u polju predviđenom za to u desnoj koloni. Pored toga, možete i da se pretplatite na RSS izvor, kako bi vesti redovno dolazile u vaš RSS čitač.

Paralelno sa ovim blogom, lansirani su i blogovi na hrvatskom i slovenačkom jeziku. Za radoznale i one kojima informacije specifične za ova dva tržište oglašavanja znače i u poslovnom smislu, možete posetiti AdWords blog na hrvatskom, odnosno na slovenačkom.

Na kraju ovog prvog posta, predstavljamo vam ekipu koja je zadužena za održavanje bloga na srpskom jeziku u Googlu, u njihovom prirodnom okruženju. Nadamo se da ćete ceniti naš trud i da ćete izvući dosta korisnih stvari iz budućih postova koji će doprineti boljem iskorišćenju vašeg novca za oglašavanje i dodatnom ulaganju. I nadamo se da će vam taj proces predstavljati uživanje.

Hvala i uzdravlje!