Ниво знања: средњи

Као и многа предузећа на интернету, сваког дана можете да имате на стотине нових производа, артикле који су привремено недоступни или су трајно уклоњени са залиха. У исто време, понашање корисника приликом претраге може да подсећа на покретну мету. Сваког дана се на Google-у оствари 16% потпуно нових претрага (енг). Због тога чак и AdWords кампање којима се добро управља и које садрже на хиљаде добро изабраних кључних речи могу да пропусте релевантне претраге, суоче се са кашњењем због писања огласа за нове производе, а могу и да буду неусклађене са оним што је заправо доступно на веб сајту.

То очигледно није идеално решење за оглашаваче. Није идеално ни за крајње кориснике који цене релевантне огласе повезане са одредишним страницама за артикле на залихама које савршено одговарају ономе што они траже. Да бисмо вам помогли да одговорите на ове изазове, уводимо динамичке огласе на мрежи за претрагу, нови начин циљања релевантних претрага помоћу динамичких огласа генерисаних директно са вашег веб сајта. Динамички огласи на мрежи за претрагу су осмишљени како би допунили традиционалне огласе са циљаним кључним речима и тако остварили више кликова и конверзија уз мање напора.

Динамичко циљање, огласи и одредишне странице 
Динамички огласи на мрежи за претрагу користе Google-ове технологије пописивања бесплатних веб садржаја и одређивања релевантности претраге. На тај начин се одржава ажуран индекс артикала које продајете на веб сајту и покреће приказивање вашег огласа када дође до релевантне претраге. Након тога, други системи динамички генеришу наслов текста огласа на основу упита за претрагу и текста на вашој најрелевантнијој одредишној страници. Преостали део огласа се заснива на шаблону који сте направили приликом подешавања динамичких огласа на мрежи за претрагу.


Динамички огласи на мрежи за претрагу се надмећу на AdWords аукцији на уобичајени начин, али само када за ту претрагу немате оглас са циљаним кључним речима који испуњава услове. Због тога се динамички огласи на мрежи за претрагу приказују само за претраге у којима ваш оглас иначе не би био приказан, пружајући вам побољшану покривеност и додатне резултате.

Кориснички доживљај и учинак 
Када корисници виде огласе и одредишне странице које им пружају управо оно што траже, већа је вероватноћа да ће кликнути на оглас и остварити конверзију. Због тога не изненађује што смо до сада током ограниченог тестирања уочили солидан учинак. Иако резултати варирају, већина оглашавача у нашем експерименталном пројекту остварила је повећање у броју кликова и конверзија од 5 до 10% и задовољавајући повраћај улагања.

Неки оглашавачи имају потенцијал за боље резултате. Apartment Home Living, водећи веб сајт у САД посвећен становању, животним стиловима и проналажењу животног простора, преставља један такав пример. Лоренс Котер, генерални менаџер, управља огромним инвентаром станова на мрежи, који се стално мења и увећава. Током протеклих 5 година, његове AdWords кампање су имале више од 15 милиона кључних речи. Неколико недеља након примене динамичких огласа на мрежи за претрагу, навео је следеће:
„Коришћење динамичких огласа на мрежи за претрагу повећало је број конверзија за скоро 50% уз просечну цену по конверзији која је 73% нижа у односу на традиционалне огласе на мрежи за претрагу. Динамички огласи на мрежи за претрагу нам заиста помажу да пронађемо и искористимо праве претраге, направимо добре огласе и доведемо посетиоце на најрелевантнију страницу на сајту.“
Контроле, извештавање и оптимизација 
Ви одређујете да ли желите да циљате цео сајт, одређене категорије или производе на сајту, странице које садрже одређене речи или странице које садрже одређене низове знакова у URL адреси. Исте опције контроле можете да користите и као негативне ставке, заједно са традиционалним негативним кључним речима, како бисте прецизирали циљање и избегли промовисање страница са артиклима који нису доступни. И даље контролишете понуду за цену по клику за сваки циљ.

Како се кампање са динамичким огласима на мрежи за претрагу буду приказивале, на располагању ће вам бити комплетно извештавање о упитима који су генерисали кликове, одредишним страницама за које је остварено подударање и генерисаним насловима огласа, просечној цени по клику, броју кликова и конверзија. Подржани су и многи популарни системи за праћење које обезбеђују независни произвођачи.

Ови извештаји и контроле циљања вам омогућавају да оптимизујете динамичке огласе на мрежи за претрагу користећи познате приступе. Да бисте максимално повећали број конверзија, издвојите категорије са бољим учинком и повећајте понуде, а смањите понуде за категорије са слабијим учинком. Користите негативне ставке да би ваши огласи престали да се приказују за одређене претраге или да бисте обуставили промовисање одређених страница на веб сајту. Динамичке огласе на мрежи за претрагу можете да користите и за проналажење кључних речи. Идентификујте претраге са бољим учинком и додајте их у одговарајућу огласну групу као традиционалне кључне речи.

Доступност и додатне информације 
У овом тренутку, динамички огласи на мрежи за претрагу су доступни као ограничена бета функција у свим земљама и на свим језицима. Листи заинтересованих можете да се придружите тако што ћете контактирати представника Google налога или се регистровати овде.

Посетите страницу „Иновације у вези са огласима“ (енг) и одговоре на честа питања у AdWords центру за помоћ да бисте сазнали више.