Ниво знања: почетни


Фес, Мароко. Фес је познат по много чему: у њему се налази најстарији универзитет на свету, Универзитет Ал Карауин, чувена капа фес добила је назив по овом граду, а добро познате штавионице коже налазе се у квартовима старог града. Међутим, оно што је можда најимпресивније у вези са Фесом јесте да он представља највећу пешачку зону на свету. „Фес има много уских улица, а јединствен је по томе што је то највећа градска средина на свету у којој нема аутомобила... одсечен је од модерног света“, наводи Фредерик Сола.

Фредерик Сола и Кети Белафронто су 2005. године започели рестаурацију риада (традиционалне мароканске куће) из 17. века, која је раније била у власништву министарства. Рестаурација је трајала 18 месеци, а 40 до 50 зидара, занатлија и мајстора свакодневно је радило на обнављању. Коначни резултат био је Riad Laaroussa, прелепи бутик хотел који гостима пружа пријатан боравак и јединствени доживљај.
Интегрисање Google AdWords-а
Након што им је направио веб сајт, вебмастер је предложио Фреду и Кети интересантно решење за њихове проблеме у вези са маркетингом/оглашавањем: Google AdWords. У почетку су оклевали, али су одлучили да га испробају. Најпре су почели да остварују већи број кликова на огласе, због чега се повећао број корисника који су прегледали њихов веб сајт. Ови кликови и посете су ускоро довели до стварних конверзија које су остварили клијенти широм света: из Аустралије, Италије, САД, Француске и Шпаније, да поменемо само неке од земаља. Фред и Кети су убрзо открили да је Google AdWords све што им је потребно да би остварили своје циљеве оглашавања, тако да су ускоро напустили све остале активности ван мреже. „Користимо једноставан принцип да ће виши ранг на Google претрази довести до веће видљивости, што ће нам обезбедити велики број посетилаца сајта, а то ће, са друге стране, повећати број резервација које остваримо“, наводи Фред.

Даље активности 
Хотел Riad Laaroussa користи Google AdWords 3 године, током којих су повећали приход од оглашавања за 25%, што значи да је Google AdWords био веома ефикасан за ово пословање. Он представља подршку расту пословања у погледу прихода и базе клијената. Како Кети каже: „Планирамо да додатно прецизирамо маркетиншку стратегију избором кључних речи за које постоји највећа вероватноћа да ће допрети до потенцијалних клијената. Поред тога, проширујемо оглашавање и на друге језике. Редовно се оглашавамо на француском и енглеском језику, а сада додајемо шпански, италијански и немачки.“

Користећи Google AdWords, власници хотела Riad Laaroussa не само да су испунили циљеве оглашавања, већ су и остварили профит. Њихово цело пословање се заснива на томе да их корисници пронађу, а Google AdWords им је помогао у томе. Корисници са целе планете сада могу да пронађу овај бутик хотел, било њихов веб сајт или њихову локацију на Google мапама. Чињеница да власници планирају да повећају буџет за оглашавање преко Google AdWords-а представља додатни доказ да је ово заиста моћан медијум за оглашавање.