Ниво знања: почетни

О агенцији

Huge Media је настала у другој половини 2008. године са циљем развоја дигиталног маркетинга у Србији. Гледано уназад - клијенти и агенције са којима сарађујемо кажу да смо успели. Од једног медија планера за AdWords нарасли смо на 8 људи који се баве вођењем пројеката, медија планирањем и закупом, продајом интернет оглашавања и финансијама.


Циљана публика су мала и средња предузећа као и предузетници који почињу да траже нове купце. Поред великих клијената ту су и мали које подједнако гајимо.

Како се налазимо на Балкану и територији која дели сличне језике и менталитет, овај регион представља нашу област учешћа. Примарни језик је српски али и хрватски, као и регионални дијалекти.

Пословни модел

Пословни модел се заснива на услугама медија планирања и вођења кампање. Некада је то проценат укупне потрошње (по моделу плаћања по клику на оглас, или по приказу огласа) за дефинисани период док је некада везан за перформансе и величину буџета (плаћање по оствареној акцији корисника након клика на оглас). Остале услуге су везане за обогаћивање услуге (added value).

Профит смо почели да виђамо после запошљавања другог медија планера, како је укупан обим посла нарастао.

Јединствени приступ наше агенције на тржишту је транспарентност према клијентима. Иако је то понекад тешко објаснити, чист рачун и дуга љубав су нам главни приоритети. Принцип да клијент мора да зна шта се дешава са његовим новцем и нашом услугом.

Најбољи начин започети AdWords агенцију је - имати интегритет, поделити послове на више људи, тражити клијенте (неће сами доћи, бар не првих неколико месеци), развијати нове услуге и нудити нова решења клијентима. Аутоматизација процеса и активности је есенцијалнa.

Тражење потенцијалних клијената

Главни изазов када се «гађа» клијент је степен разумевања Интернета. Потребно је направити генерацијску дистанцу између осталих медија и Интернета, подвући црту и објаснити шта клијент заиста добија на најотворенији могући начин.

AdWords у пракси

Како AdWords има велики број могућности, није могуће искористити већину, што због веће техничке захтевности и неспремности клијената, а и што због недоступности у случају Србије. Мислимо да нема недостатака осим саме брзине увођења експерименталних алата у редовну употребу у свим регионима. Како често користимо и тестирамо нове могућности, жељни смо да их користимо и у свакодневним кампањама. AdMob (сервис за оглашавање на мобилним уређајима) је изразито занимљив и саставни је део сваке понуде.

Конкуренција AdWords-у

Huge Media користи и друге системе као што су Httpool, Etarget и Facebook који испуњавају своју сврху за потребе клијената. Иако нису тако софистицирани као AdWords, омогућавају приступ корисницима који не виде AdWords огласе.

Google програм за серификацију

Ми користимо статус Google сертификованог партнера у својој комуникацији и са постојећим и са будућим клијентима. Овај статус нам обезбеђује релевантност и гради сигурност код клијената. Сваки инвестирани дан и клијент који су нам омогућили да стигнемо до тог статуса су се вишеструко исплатили.

Кључни резултати агенције

У српским оквирима величина маркетинг агенције није велика, ни по промету ни по броју запослених. Ми ценимо стабилан раст и покривање тржишта. Обрт компаније је у 2010.години био преко 290 хиљада долара, са великим уделом AdWords-a и услуга базираних на Google сервисима. Од оснивања, имамо преко 150 клијената и од тога преко 50% је активно.


Како у нашем рангу не постоји конкуренција, агенције које могу да нам буду конкуренција су делови великих маркетиншких агенција које имају доста ресурса на које ми не можемо да рачунамо. Највећи успеси су самостално освајање клијената индиректним контактима и показним активностима који су нас ставили у први план. Такође способан и млад продајни тим који не познаје границе речи НЕ је наш највећи успех.

Будућност

Будућност којој стремимо је консолидовање свих мрежа које користимо у један систем, зарад боље контроле и извештавања, као и организација делегирања задатака у циљу боље оптимизације људских ресурса.

Један кључни савет за све који желе да се баве овим послом је: успех не долази преко ноћи али се губи и за краће време.

Без AdWords-a и константног мењања, на боље уз усаглашавања регулативе и дефинисања правила пословања, ми не бисмо постојали.

---------------

Преузмите студију случаја овде.