Ниво знања: напредни

Данас многа предузећа користе циљање локације у својим огласним кампањама на мрежи како би дошла до правих клијената и побољшала учинак кампање. На пример, агенција на мрежи iProspect користи циљање локације да би се фокусирала на географске области са најбољим учинком за свог клијента Talbots. Због тога су успели да привуку потенцијалне клијенте већег квалитета по нижој цени и снизе цену по клику за 36 процената.

Да бисмо оглашавачима пружили још бољи доживљај, повезали смо функцију циљања локације у оквиру AdWords-а са Google мапама. То ће нам омогућити да обезбедимо више информација о локацијама, дајемо релевантне предлоге за локације и повећамо прецизност циљања локације. Сматрамо да ће због ових промена циљање локације постати још кориснија алатка за побољшање резултата кампање.

Данас најављујемо прву промену – промену изгледа интерфејса циљања локације у оквиру AdWords-а. Нова алатка за циљање локације ће поједноставити откривање и добијање више информација о потенцијалним циљаним локацијама.

Откријте локације на једноставан начин

Рецимо да желите да циљате најновију AdWords кампању на град Њујорк. Док на картици Подешавања кампање уносите „New York“ у оквир за претрагу у одељку „Циљање локације“, одмах ћете видети корисне предлоге за претрагу. Предлози обухватају (1) подударања, као што је град Њујорк, (2) локације које окружују Њујорк (као што је држава Њујорк) и (3) сродне локације које могу да се налазе у близини локације коју сте унели, да имају сличан назив или да буду у окружењу локације са сличним називом. Затим можете да изаберете опције које су највише у складу са потребама предузећа и брзо обавите одговарајући избор.

Локације можете да погледате и помоћу мапе на којој су приказане детаљније контуре локације. Нова алатка вам такође омогућава да видите границе више локација које сте истовремено изабрали, па можете да видите колику област град Њујорк (мања област осенчена плавом бојом) покрива у односу на целу област велеграда Њујорк (већа област осенчена сивом бојом). Када одаберете локацију, на једноставан начин можете да додајете, изузимате и видите оближње локације кликом на одговарајуће везе.


Више информација о локацијама

Сада нудимо нумеричке податке о досегу како бисмо вам помогли да процените публику у оквиру изабраног циља. Ови нумерички подаци о досегу засновани су на броју корисника у оквиру Google производа и могу значајно да се разликују од бројева добијених приликом пописа становништва. Досег би требало да користите само као општи водич који вам помаже да одредите релативан број корисника на циљу локације у односу на друге локације. На пример, са снимка екрана у наставку можете видети да циљање велеграда Далас може да доведе до досега који је више од три пута већи од досега града Даласа.

Поред тога, користићемо ознаку „Ограничен досег“ да бисмо указали на локације на којима можда не можемо да повежемо кориснике са изабраном локацијом на основу адреса интернет протокола (IP адреса) њихових уређаја. У тим случајевима ћемо за циљање ових локација првенствено користити податке о намери корисника уместо података о локацији уређаја.


Када циљате радијус (познато и као приближно циљање), приказаћемо „Локације у оквиру овог циља“ како бисте тачно знали које су области покривене радијусом. Помоћу опције „Додај све“ такође можете да додате све појединачне локације унутар радијуса.


Додатне промене

Осим горепоменутих нових функција, ево још неколико промена које треба имати на уму приликом планирања кампање.

Проширена ограничења циљања локације: Проширили смо ограничења циљева локације са 300 на 10.000 локација (плус додатних 500 приближних циљева) по кампањи.

Миграција циљања полигона: За постојеће циљеве у облику полигона биће приказана ознака „У плану је уклањање функције“ што значи да ћемо наставити да подржавамо ту функцију до краја године. Препоручујемо вам да користите функцију Циљање радијуса која вам сада омогућава да селективно додајете локације у оквиру циљаног радијуса. Такође можете да покренете извештај о географском учинку да бисте стекли увид у то на којим локацијама је остварен саобраћај унутар ваших прилагођених облика и да бисте циљали те појединачне локације.

Надамо се да уживате у новој алатки за циљање локације и истражујете начине коришћења географских извештаја и циљања локације како бисте оптимизовали своје кампање. Као и увек, ваше повратне информације су добродошле. Можете их послати помоћу везе Контактирајте нас у оквиру AdWords-а. За детаљније информације, препоручујемо вам да прегледате наше одговоре на честа питања у AdWords центру за помоћ.