Ниво знања: напредни 

Експерименти у AdWords кампањама вам омогућавају да тестирате промене налога на делу аукција на којима учествују ваши огласи. Попут сипања мало љутог соса на само један део јела, експерименти у кампањама вам дају укус резултата како бисте могли да закључите да ли би требало да још мало заљутите! На тај начин можете да тестирате промене кључних речи, понуда, огласних група и одредишта за пласман.

Резултати експеримената могу да вам помогну да донесете боље одлуке и да повећате повраћај улагања.Како експерименти функционишу

Када правите експеримент, одлучујете коју врсту промена желите да тестирате: нове кључне речи, већу понуду или различита одредишта за пласман, на пример. Након тога одлучујете који проценат аукција треба да има ту експерименталну промену.

Након што је експеримент био активан неко време, можете да погледате резултате на свакој страници који иначе користите за прегледање кампања и огласа. На тим страницама ћете сазнати и да ли је учинак експерименталних промена знатно бољи или лошији од огласа без промена.

У сваком тренутку можете да одаберете да прекинете експеримент, откажете експерименталне промене или омогућите експерименталне промене за све релевантне аукције огласа.

Пример

Претпоставимо да у свом граду оглашавате љути сос и да се питате да ли би требало да повећате понуде како бисте остварили већи саобраћај. Желите да видите колико би оваква промена утицала на аукције, али у вашем граду почиње фестивал љуте хране за само два дана.

Ако једноставно повећате понуду и видите да се број кликова и приказа значајно повећао, нећете знати да ли то повећање потиче од унетих промена понуде или зато што је у вашем граду више људи који воле љути сос.

Међутим, можете да подесите експеримент у кампањи који ће истовремено користити две различите понуде за исту кључну реч – део аукција ће користити једну понуду а остатак другу. То значи да када погледате учинак та два скупа понуда, једина значајна разлика ће бити износ понуде. Тада ћете моћи да закључите да ли је повећан саобраћај резултат веће понуде или само несродно повећана заинтересованост за љуте сосеве.

Трошкови експеримента

Док је омогућавање експеримената у кампањама бесплатно, експерименти се сматрају променама налога и биће наплаћени као свака друга кампања. Ако повећате понуду, на пример, мораћете да платите трошкове повезане са коришћењем те повећане понуде за било који део саобраћаја на који утиче.

Подешавање експеримената

У одређеном тренутку можете да имате активан један експеримент по кампањи, којим ћете тестирати учинак различитих кључних речи, огласа и огласних група. Експеримент може да обухвати постојеће кључне речи, огласе и огласне групе, нове кључне речи или све те елементе. Када подешавате експеримент можете да одаберете колико дуго треба да буде активан и који проценат претрага ће бити обухваћен експерименталним променама. Ви одлучујете желите ли да експеримент започне заказаног датума или ћете га покренути ручно.

Бирање експерименталних промена

Можете да обавите до 1000 експерименталних промена кључних речи и понуда у оквиру кампање. Такође можете да дефинишете да целе огласне групе буду део експеримента и да подесите експерименталну понуду за огласну групу.

Уверите се да су подешавања за кључну реч или оглас иста као подешавања за огласну групу у којој се налазе, јер се у супротном неће приказивати. На пример, ако су кључна реч или оглас само за експеримент у огласној групи само за контролу, неће остварити ниједан приказ. Да би остварили приказе, кључна реч или оглас само за експеримент ће морати да буду у огласној групи подешеној само за експеримент или за експеримент и контролу.

Више о подешавању експеримената и стратегијама коришћења погледајте у следећем снимљеном вебинару (33 мин, енглески језик):