Ниво знања: средњи

Размислите о ове три кључне речи са потпуним подударањем и са подударањем фразе у AdWords-у.

[крема за сунчање]                “ресторан београд”                  [игре за децу]

Сада погледајте ова два реда упита за претрагу.
1. крема за сунчање        популарни ресторан београд        игре за децу
2. крема за сучање          популарни ресторани београд      игрице за децу

Данас се само упити за претрагу у горњем реду (1) сматрају подударањем и омогућавају покретање огласа који може да се прикаже у резултатима. Приближне варијанте у доњем реду (2) AdWords не сматра подударањем, иако постоји сличност у намери корисника.

То ће се ускоро променити. Од средине маја, кључне речи са потпуним подударањем и подударањем фразе почеће да се подударају са приближним варијантама. То обухвата погрешно написане речи, облике за једнину и множину, речи са истим кореном, акцентоване речи и скраћенице . На основу истраживања и тестирања, верујемо да ће те промене бити од велике користи за кориснике и оглашаваче.

Усмереност на намеру корисника
Људи не куцају увек без грешака. Најмање 7% упита за претрагу садржи грешку у писању, а што је упит дужи, стопа је већа.

Чак и ако све напишу потпуно тачно, две особе које траже исту ствар често користе мало другачије варијације, као што су „скутери за децу“ и „дечји скутери “ или „под од бамбуса“ и „подне облоге од бамбуса“.


Знамо да су корисници срећнији када добију резултате претраге који одражавају њихову намеру и помажу им да остваре жељену радњу, чак и ако резултати нису потпуно исти као оно што су написали. Зато смо то понашање проширили на огласе.

Предности за многе оглашаваче, контрола за све
Експерименти су показали да је ново понашање у погледу подударања повећало број AdWords кликова на мрежи за претрагу у просеку за 3%, са ценом по клику која може да се пореди, на налозима који остварују трећину кликова или више на основу подударања фразе или потпуног подударања. Имајте у виду да резултати могу да се разликују од оглашавача до оглашавача.

Тестирали смо ово ново побољшање са оглашавачима и учесници су добили позитивне резултате. „Раније смо трошили много времена како бисмо били сигурни да су обухваћене стотине верзија погрешно написаних брендова и да бисмо обухватили облике за множину свих наших кључних речи“, каже Дејна Фројнд, виши менаџер за маркетинг на претраживачу у предузећу GameDuell. „Захваљујући побољшањима за потпуно подударање и подударање фразе, више не морамо да бринемо о овим кључним речима. Добијамо релевантније приказе на основу мањег броја кључних речи, што је за нас значајна уштеда времена.“

Ако не желите да искористите потенцијал за остваривање већег броја кликова, још увек имате могућност да по жељи задржите постојеће понашање подударања за кампање. Током наредних недеља, увешћемо контроле које ће вам омогућити да прилагодите опције подударања кључних речи. Када буду уведене, пријавите се на AdWords и изаберите картицу Подешавања кампање. У одељку „Напредно подешавање“ изаберите Опције подударања кључних речи:Још једном да напоменемо: наредних недеља ћемо почети са увођењем ових контрола на све AdWords налоге. Али да нагласимо – ново понашање у погледу подударања неће започети до средине маја.

Да бисте добили више детаља о понашању подударања кључних речи, променама у извештавању и осталим одговорима на честа питања, посетите AdWords центар за помоћ.