Ниво знања: средњи

У серији од 7 постова, обратићемо пажњу на савете за успех на Google мрежи мултимедијалног оглашавања (Display мрежи). У претходном чланку смо писали о томе како да успешно подесите структуру кампање која циља мрежу мултимедијалног оглашавања. Данас ћемо детаљније објаснити како функционише циљање на основу кључних речи на мрежи мултимедијалног оглашавања.

Место на којем ће бити приказани ваши огласи на мрежи мултимедијалног оглашавања се одређује на основу целокупне листе кључних речи за огласну групу. Свака огласна група треба да има уско тематски повезан скуп од 5 до 20 кључних речи – како међусобно, тако и са огласима у тој огласној групи. Што су кључне речи боље повезане, то је већа вероватноћа да ће ваши огласи циљати праву публику.

Ево неколико примера листи са кључним речима из Сарине кампање „Производи на тему филмова“, које би добро односно лоше функционисале на Мрежи мултимедијалног оглашавања:

Огласна група са лошом структуром

Огласна група: Производи на тему филмова
Кључне речи:  Спајдермен играчка, Спајдермен играчке, Спајдермен фигурица, Спајдермен фигурице, играчка Звездани ратови, играчке Звездани ратови, фигурица Звездани ратови, фигурице Звездани ратови, Матрикс играчка, Матрикс играчке, Матрикс фигурица, Матрикс фигурице, итд.

Ова огласна група неће бити довољно ефикасна на Мрежи мултимедијалног оглашавања јер садржи кључне речи за неколико различитих производа. AdWords систем ће утврдити различите теме на листи са кључним речима, укључујући и пиџаме, видео игре и филм „Звездани ратови“. Због тога систем можда неће приказати огласе из ове огласне групе на страницама Мреже мултимедијалног оглашавања који се односе на све ове теме. На пример, оглас за Матрикс пиџаме може да се прикаже на сајту љубитеља „Звезданих ратова“.

Огласне групе са ефикасном структуром

Огласна група: Спајдермен играчке
Кључне речи: Спајдермен играчка, Спајдермен играчке, Спајдермен фигурица, Спајдермен фигурицe

Огласна група: Играчке Звездани ратови
Кључне речи: играчка Звездани ратови, играчке Звездани ратови, фигурица Звездани ратови, фигурице Звездани ратови

Огласна група: Матрикс играчке
Кључне речи: Матрикс играчка, Матрикс играчке, Матрикс фигурица, Матрикс фигурице