Ниво знања: напредни


Ажурирано 06.04.2012. у 18.18 часова:
Побољшања се односе само за регионе и градове унутар једне земље. Пост је ажуриран у складу са тиме.

Када смо у марту 2011. године покренули напредно циљање локације (енг), направили смо први корак ка пружању веће контроле над начином на који географски циљате огласе. На основу повратних информација оглашавача, сада примењујемо четири додатна побољшања захваљујући којима ће опције циљања локације постати јасније и моћније. Ево прегледа онога што се мења.

Циљање локације ћете сада лакше схватити.


Пре свега, изменили смо опције како би биле јасније. Ево како изгледају нове опције:Већа контрола над циљањем локације на Мрежи мултимедијалног оглашавања.

Раније је вероватна физичка локација корисника била једини сигнал за циљање локације који је могао да се примени на огласе на Google мрежи мултимедијалног оглашавања. Сада могу да се користе локација издвојена из садржаја странице и вероватна физичка локација, што по први пут омогућава примену напредног циљања локације на Мрежи мултимедијалног оглашавања. На основу подразумеваног подешавања, огласи се приказују људима „који се налазе на“ циљаној локацији или „који прегледају странице о“ њој, али ову опцију можете да измените у било ком тренутку.

Претпоставимо да клијент у Њујорку планира пут на Хаваје и тражи веб сајт о забавним стварима које може да ради на Хавајима. Туристичко предузеће са Хаваја које се бави еко-туризмом жели да прикаже овом кориснику огласе о својим понудама. Слично томе, превозно предузеће жели истом кориснику да прикаже оглас о услугама превоза. Нова побољшања циљања пружају туристичком и превозном предузећу ту могућност, јер и оглас за еко-туризам који циља Хаваје и оглас за превозне услуге који циља Њујорк сада могу да се прикажу на истој страници.

Постоји неколико случајева када за циљање огласа нећемо користити локацију. На пример, корисника који чита вести о Хавајима можда неће интересовати „Еко-туризам на Хавајима“. Из тог разлога, тренутно узимамо у обзир сигнал за локацију само са ограниченог скупа страница када сматрамо да то може бити корисно за циљање огласа. Извештај о одредишту за пласман вам пружа увид у то на којим сајтовима се приказују ваши огласи, а извештај о географском учинку пружа увид у локације.

Имајте у виду да ће за све кампање које циљају Мрежу мултимедијалног оглашавања аутоматски бити омогућена подразумевана опција, а то је циљање људи који се налазе на циљаној локацији, који је претражују или прегледају странице о њој. То може да доведе до малог повећања обима саобраћаја кампање када људи прегледају странице о вашој циљаној локацији. Ако желите да изузмете овај саобраћај, у напредним опцијама циљања можете да изаберете ставку „Људи на мојој циљаној локацији“.

Прикажите огласе корисницима на одређеној физичкој локацији, без изузетака.

Раније, када бисте изабрали опцију „Циљај користећи физичку локацију“, ваш би се оглас приказивао људима на циљаној локацији под условом да они не претражују нешто што се односи на неку другу локацију. Ако сада изаберете опцију „Људи који се налазе на мојој циљаној локацији“, оглас се без изузетака приказује људима на вашој циљаној локацији.

Рецимо да имате превозно предузеће које користи циљање физичке локације како би дошло до клијената у Њујорку који траже превоз до Хаваја. У огласној групи имате кључну реч „превоз до Хаваја“. Ваш оглас се раније не би приказао ниједном потенцијалном клијенту у Њујорку који претражује термин „превоз до Хаваја“ јер тај термин за претрагу указује да је корисник заинтересован за Хаваје, што није њихова физичка локација. Ново подешавање „Људи који се налазе на мојој циљаној локацији“ омогућава да превозно предузеће сада допре до клијената у Њујорку који претражују термин „превоз до Хаваја“.

Лакше избегните приказе за изузете области.

Променили смо и напредне методе изузимања локације. Раније је подразумевана опција била „Изузми само према физичкој локацији“ која представља мање рестриктивно подешавање. На основу повратних информација оглашавача, изменили смо опције изузимања и као подразумевану одредили најрестриктивнију опцију „Људи који се налазе на изузетој локацији, који је претражују или прегледају странице о њој“. На овај начин нећете остварити приказе за изузете области, без обзира на то да ли се клијенти налази у тим областима или су заинтересовани за њих.

Ево како изгледају нове опције изузимања:На пример, према подразумеваним подешавањима, сада изузимање Хаваја значи да се ваш оглас неће приказати клијентима на Хавајима нити онима који су изван њега, а уврстили су „Хаваји“ у претраге.

Ова промена утиче само на нове кампање, не и на постојеће.

Имајте у виду да напредно циљање локације може да ограничи видљивост огласа, тако да није прикладна за све циљеве оглашавања.

Да бисте сазнали више о напредном циљању локације или променили подешавања, посетите наш центар за помоћ. Ако користите AdWords Editor, детаљне информације о томе како ће ове промене утицати на вас можете да пронађете у AdWords Editor центру за помоћ (енг).