Ниво знања: напредни

Прошлог месеца смо најавили да ћемо променити начин на који ротирање огласа функционише у AdWords-у. Конкретно, променили смо подешавање равномерног ротирања тако да се огласи равномерно ротирају у периоду од 30 дана, након чега ће AdWords оптимизовати ротирање тако да се огласи са бољим учинком чешће приказују.


Прошлог месеца сте имали бројне недоумице у вези са овом променом. Хвала вам на свим повратним информацијама – пажљиво смо их анализирали како бисмо предузели одговарајуће радње. Недоумице се тичу (1) непостојања опције за онемогућавање ове промене и (2) могућности да период равномерног ротирања од 30 дана буде краћи од периода за тестирање нових огласа. Такође сте се распитивали зашто смо увели ову промену.

Прво бисмо желели да поделимо са вама информације о томе зашто смо ажурирали начин на који ротирање огласа функционише. Са измењеним подешавањем равномерног ротирања, наши тестови указују на то да ћемо вам обезбеђивати драгоценији саобраћај на аутоматизован и ефикасан начин. Открили смо да оптимизовано ротирање огласа, у просеку, доводи до повећања стопе учесталости кликова и укупног обима конверзија за оглашаваче. У наставку је дат пример који описује предност (напомена: подаци служе само као илустрација):

Стопа учесталости кликова огласа А износи 3%, а огласа Б 1%. У оквиру оригиналног подешавања равномерног ротирања, огласи би се приказивали приближно равномерно, а просечна стопа учесталости кликова би била око 2%. У оквиру новог подешавања, оглас A ће се чешће приказивати након истека периода равномерног ротирања, што ће просечну стопу учесталости кликова приближити вредности од 3%, односно повећаће број кликова за 50%. Наши системи ће и даље приказивати оглас Б у малом делу саобраћаја како би наставили са тестирањем његовог учинка.

Такође, као одговор на ваше повратне информације, планирамо да уведемо две промене у оквиру подешавања. Прво, продужићемо период равномерног ротирања са 30 на 90 дана како бисмо вам обезбедили дужи период тестирања нових огласа. Друго, уколико и даље желите да огласе ротирате равномерно у неограниченом периоду, понудићемо онемогућавање ове промене. Можете да онемогућите промену попуњавањем овог обрасца или контактирањем представника за налог. Обе промене ступају на снагу 11. јуна 2012. године.

Уколико добијемо велики број захтева за онемогућавање током наредних неколико седмица, понудићемо онемогућавање и директно у AdWords интерфејсу.

Сигурни смо да уведене промене у ротирање огласа омогућавају приказивање огласа бољег квалитета корисницима и огласа са бољим учинком за оглашаваче. Међутим, такође схватамо да морамо да вам пружимо слободу и време да одлучите шта је за вас најбоље и зато данас најављујемо ове промене. Наставите да нам шаљете повратне информације како бисмо могли да осмислимо решења која задовољавају ваше потребе за оглашавањем.