Ниво знања: напредни

Након што подесите праћење конверзија имаћете приступ корисном скупу извештаја о конверзијама (важним радњама које клијенти обаве на вашем веб сајту, као што су куповина или регистрација за пријем порука е-поште).

Ти извештаји се називају токови продаје за претрагу. „Претрага“ се, наравно, односи на људе који обављају претрагу на Google-у. „Токови продаје“ се односе на низ корака које клијенти предузимају пре него што обаве конверзију. Сматрајте то пролазом (или левком) кроз који клијенти стижу до конверзије.

Токови продаје за претрагу вам могу дати детаљније информације о огласима, кликовима и другим елементима који су део ваше кампање на мрежи. Тако ћете стећи бољи увид у то ко су ваши клијенти и напослетку у ефикасност огласа и кључних речи које сте направили.

Проналажење извештајаИзвештаји и подаци

Поред извештаја Преглед и Најбоље конверзије које ћете видети на страници „Токови продаје за претрагу“, наћи ћете и неколико детаљнијих типова извештаја. Међу њима су:

Извештај о обрасцима претраге клијената

Овај извештај, познат као Најбоље путање, приказује најчешће путање којима клијенти стижу до обављања конверзије. Извештај те информације обезбеђује на основу огласа који су приказани или на које су клијенти кликнули, или обоје, пре него што је конверзија остварена.

У оквиру овог извештаја се налазе четири одређенија извештаја:

Извештај о најбољим путањама (кликови)
Овај извештај приказује редослед кључних речи на које су клијенти кликнули пре обављања конверзије и колико се често тај редослед понављао.

Извештај о најбољим путањама (прикази)
Овај извештај приказује бројне сродне кључне речи које су клијенти користили у претрази пре обављања конверзије. Он такође приказује редослед кључних речи за које су ваши огласи приказани клијентима док су обављали претрагу, без обзира на то да ли су клијенти кликнули на њих или нису.

Извештај о најбољим путањама (путање упита)
Овај извештај приказује стварне претраге које су обавили клијенти. Ово се разликује од путања кључних речи у токовима продаје за претрагу, које представљају кључне речи које су се подудариле са претрагом клијента.

Извештај о најбољим путањама (прелази)
Овај извештај такође приказује путање, али скупља све кључне речи које су се понављале дуж путање. То је корисно за прегледање путања до конверзија које се састоје од различитих кључних речи, као и да бисте видели како клијенти прелазе са једне кључне речи на другу.

Извештаји о помоћним кликовима, помоћним приказима и потпомогнутим конверзија

Често се све заслуге пре остваривања конверзије приписују „последњем клику“. Међутим, ту су и мали помагачи који такође воде клијенте ка тој конверзији. Конкретно су то:
 • Помоћни кликови: Сви кликови који доводе до конверзије – са изузетком последњег клика – за сваку кључну реч.
 • Помоћни прикази: Мултимедијални огласи који су приказани, али на које клијенти нису кликнули док су обављали претрагу.
Подаци о конверзијама заснованим на приказима

Конверзија заснована на приказима се остварује када клијент види сликовни или мултимедијални оглас, а затим обави конверзију на сајту. Ово се разликује од конверзије засноване на кликовима, која се остварује када клијент прво кликне на оглас (нпр. на Google мрежи за претрагу или Google мрежи мултимедијалног оглашавања), а затим оствари конверзију на сајту.

На податке које видите у извештајима може да утиче начин на који пратите конверзије засноване на приказима. Ево и како, у зависности од тога да ли је функција омогућена или онемогућена на налогу:
 • Онемогућена: Ако клијент види ваш мултимедијални оглас, не кликне на њега, а затим касније кликне на оглас из кампање на мрежи за претрагу, забележићемо једну конверзију засновану на приказима и једну конверзију клика.
 • Омогућена: Ако клијент види ваш мултимедијални оглас, не кликне на њега, а затим касније кликне на оглас на мрежи за претрагу, забележићемо само последњу врсту конверзије (на пример, конверзију клика).
Подаци о малом броју конверзија

Понекад је у извештајима приказан мањи број конверзија него што сте очекивали. До овога може да дође из више разлога. Наводимо оне најчешће:
 • Конверзије стижу са Google мреже
  Google у извештајима приказује само конверзије које потичу од огласа који су приказани на Google-у и на појединим сајтовима у оквиру Google мреже. Дакле, у извештајима не могу да буду наведене све конверзије које су остварене на основу ваших AdWords огласа. Добра вест је да се подаци о стопи конверзије, цени по конверзији и односу вредности и клика прилагођавају тако да обухватају само оне сајтове са којих можемо да пратимо конверзије.
 • Конверзије избројане у оквиру периода од 30 дана
  Google AdWords праћење конверзија бележи само оне конверзије које се остваре у периоду од 30 дана од тренутка клика на AdWords оглас. Стога, уколико клијент обави конверзију након тог рока, конверзија се не бележи.
 • Клијент је онемогућио колачић
  Ако је клијент онемогућио колачиће у свом веб прегледачу пре него што је посетио ваш веб сајт или се искључио из Google-овог процеса праћења конверзија, не можемо да забележимо конверзије које обави – не постоји колачић за бележење информација.
 • Клијент није дошао на ваш сајт преко Google-а
  Ако је клијент дошао на ваш сајт преко претраживача који није Google, његове конверзије неће бити забележене.