Ниво знања: средњи

Данашњи пост о побољшавању резултата помоћу прилагођавања понуде за локацију представља други чланак у серији под називом „Најуспешније примене лицитирања у пракси“. Серију смо започели чланком о одређивању приоритета и побољшавању прилагођавања понуде.

Учинак оглашавања се скоро увек разликује од локације до локације, без обзира на то којом врстом пословања се бавите. Добра вест је да можете да повећате продају и повраћај улагања ако оптимизујете понуде за различите локације.

Оптимизација понуда ради бољег учинка према локацији

Побољшане кампање вам сада омогућавају да на много лакши начин повећате понуде за локације на којима имате бољи учинак и смањите понуде тамо где је учинак лошији. Пре увођења побољшаних кампања сте за сваку локацију за коју сте хтели да користите јединствену понуду морали да подесите идентичну кампању и да управљате њом. Будући да је то био тежак посао, најчешћи приступ оптимизацији према локацији био је да се искључе локације са лошим учинком помоћу изузимања из циљања. Међутим, овакав приступ, ако се користи на дуже стазе, може да ограничи развој вашег предузећа и смањи његову конкурентност. Због тога вам препоручујемо да уместо изузимања локације користите прилагођавања понуде.

Израчунавање прилагођавања понуде за локацију

Почните тако што ћете преузети извештај о учинку према локацији. Ево како то можете да урадите помоћу AdWords интерфејса:
  1. Подесите период на „Последњих 30 дана“ (изаберите дужи период ако имате малу кампању).
  2. Кликните на дугме „Детаљи о локацији“ и изаберите ставку „Шта је покренуло приказивање огласа“.
  3. Кликните на дугме „Приказ“ и изаберите „Регион“.
  4. Кликните на „Преузми“.
Као најбоља пракса за максимално повећање броја поруџбина или потенцијалних клијената на нивоу одређене цене по конверзији или на нивоу повраћаја улагања се показало решење којим се за подешавање прилагођавања понуде користи изједначавање показатеља циљања на свим локацијама. Математичка формула изгледа овако:
Прилагођавање понуде за локацију = 100% * ((циљ кампање ÷ стварни учинак) - 1)
У наставку је наведен пример из кампање за коју је подешен циљ цене по конверзији.

Локација Конверзије Цена Цена по конверзији Циљ цене по конверзији Прилагођавање понуде за локацију
Румунија 100 8000 динара 80 динара 100 динара 100% * [(10÷8) - 1] = +25%
Словенија 120 10800 динара 90 динара 100 динара 100% * [(10÷9) - 1] = +11%
БиХ 85 12750 динара 150 динара 100 динара 100% * [(10÷15) - 1] = -33%
Црна Гора 70 7000 динара 100 динара 100 динара 100% * [(10÷10) - 1] = 0%

Прилагођавања понуде можете да примените у AdWords интерфејсу (упутства) или помоћу AdWords Editor-а (упутства).

Предузећа са локалним продавницама или областима пружања услуге

Већа је вероватноћа да ће клијенти који су вам ближи купити оно што продајете. Такође, пружање услуге тим клијентима ће вас коштати мање. Према томе, ако ваше предузеће има локалне продавнице или области у којима пружа услуге, требало би да размислите о оптимизацији понуда на основу близине клијената. На пример, можете лако да подесите један циљ локације за клијенте на удаљености до 3 километра од локација предузећа и други циљ за клијенте који су од локација предузећа удаљени до 30 километара (упутства). У Србији циљање на основу радијуса можете да користите само за огласе на мобилним телефонима. Потом користите гореописани приступ како бисте израчунали оптимално прилагођавање понуде за ова два циља додатака за локацију.

Савети и подсетници
  1. Користите широко циљање локације како бисте покрили читаво потенцијално тржиште. Ако исувише сузите циљање, то може да ограничи досег, број кликова и конверзија.
  2. Циљеве локација са прилагођавањима понуде можете да подесите тако да се преклапају. Применићемо само најконкретније прилагођавање понуде за локацију. На пример, рецимо да имате прилагођавање понуде од +10% за С.А.Д. и прилагођавање понуде од +20% за Чикаго. Када неко претражује у Чикагу, понуда ће се повећати за 20%. Такође, на поткартици „Локације“ на главној картици „Подешавања“ у оквиру кампање, биће приказана посебна статистика учинка за Чикаго и за читаве Сједињене Америчке Државе изузев Чикага.
  3. Будите пажљиви када немате много података. У супротном, израчуната прилагођавања понуде би могла да буду превисока или прениска, а ви бисте, уместо бољих, могли да остварите лошије резултате. Ако вам није доступан стручњак за статистику, према општем правилу препоручујемо вам да не прилагођавате понуде за локације на којима је остварено мање од 1000 кликова или 30 конверзија. Овде вам може помоћи продужавање периода за извештаје тако да обухвата последњих 90 дана или више.
  4. Повремено проверавајте учинак и повећавајте прилагођавања понуде. На поткартици „Локације“ с времена на време проверите учинак сваког циља локације. Постепено повећавајте прилагођавање понуде тамо где је учинак већи од циља и смањујте га тамо где је учинак мањи од циља. На тај начин ћете моћи да оптимизујете понуде током времена и прилагодите се променама у понашању клијената.