Ниво знања: средњи

Данас покрећемо серију детаљних едукативних чланака како бисмо помогли оглашавачима да оптимизују понуде за AdWords кампање за оглашавање на различитим уређајима тако што ће користити многобројне нове функције и алатке које смо недавно увели. Током ове серије ћемо објаснити најуспешније примене у пракси за подешавање прилагођавања понуде у побољшаним кампањама. Такође, навешћемо препоруке о томе како да подесите прилагођавања понуде за мобилне уређаје, локацију и доба дана. Представићемо и начине за укључивање аутоматског лицитирања у процес оптимизације понуда и показати вам како предузећа користе ова решења да би остварила одређене циљеве. Надамо се да ће вам ова серија бити од користи.

У данашњем посту ћемо навести најуспешније примене у пракси за одређивање приоритета међу прилагођавањима понуде за локацију, време и уређај. Предложићемо вам и начине за оптимизацију ових прилагођавања током времена, у складу са променама резултата и услова пословања.

Преглед

У овом новом свету препуном различитих уређаја, оглашавачи траже нове начине да досегну људе помоћу огласа који су релевантни за кориснички контекст. Користећи побољшане кампање, можете лако да досегнете потрошаче и мењате понуде на основу уређаја, локације и доба дана – све у оквиру једне кампање. Сазнајте више о ова три типа прилагођавања понуде и шта сваки од њих може да уради за ваше предузеће.

Групно коришћење прилагођавања понуде

Прилагођавања понуде могу групно да се користе како би се оптимизовао досег за сваку кампању. На пример, имате продавницу у Суботици и знате да ваша кампања има добар учинак на мобилним уређајима сваког дана осим недељом. Можете да подесите прилагођавања понуде тако што ћете повећати понуде за мобилне уређаје и за Суботицу, а смањити их недељом.
Пример
Прилагођена понуда за кључну реч = Почетна понуда за кључну реч 1,00 USD X (Суботица 1,2) X (недеља 0,5) X (за мобилне уређаје 1,1) = 0,66 USD
У овом примеру, прилагођавање понуде за локацију смо подесили на +20% за Суботицу, прилагођавање понуде за време смо подесили на -50% за недељу, док смо прилагођавање понуде за мобилне уређаје подесили на +10%. Ако претпоставимо да је почетна понуда била 1,00 USD, онда би коначна понуда износила 0,66 USD или -34% у односу на првобитну понуду.

Више прилагођавања понуда, као у овом примеру, могу да вам помогну да спроведете жељену стратегију лицитирања. Међутим, појединачна прилагођавања понуде се и даље примењују на све аспекте. На пример, смањена понуда за недељу примењује се на све уређаје и географске области.

Одређивање приоритета међу прилагођавањима понуде

Начин на који управљате радом предузећа и подешавате опште циљеве представља кључни фактор који одређује редослед подешавања прилагођавања понуде. Препоручујемо вам да прво подесите најважнији тип прилагођавања понуде (за локацију, уређај или време). Када будете задовољни учинком, можете да додате други тип прилагођавања понуде, а на крају и трећи.

Било би добро да у овом процесу користите основну пословну логику:

  • Ако имате продавницу која је отворена само током одређених сати, прилагођавање понуде за време ће вам вероватно бити најважније и најпре ћете њега подесити.
  • Ако у различитим земљама, градовима или областима поштанских бројева остварујете веома различит учинак оглашавања (или ако желите да дајете веће понуде за кориснике који се физички налазе у близини ваших продавница), можда ћете прво подесити прилагођавање понуде за локацију.
  • Ако на мобилним уређајима и уређајима који то нису остварујете веома различит учинак оглашавања, уређаји могу да буду почетна тачка за прилагођавања понуде.

AdWords пружа корисне информације на основу којих можете да утврдите који тип прилагођавања понуде вам је најважнији. Можда имате и независне алатке или позадинске системе који могу да дају информације за одређивање приоритета.

Побољшавање
Током времена би требало да побољшавате свако од прилагођавања понуде како бисте остварили жељене резултате, у складу са променама самих резултата и услова пословања. Препоручујемо вам да редовно прегледате ова прилагођавања како бисте искористили сезонске измене и оптимизовали прилагођавања понуде за повраћај улагања.

Имајте у виду да ће вам већи број података о учинку оглашавања помоћи да оптимизујете прилагођавања понуде. У наставку смо навели неколико савета:

  • Ако не пратите конверзије, прилагођавања понуде можете да оптимизујете на основу кликова или приказа.
  • Ако пратите број конверзија (помоћу AdWords праћења конверзија, Google аналитике или неких других алатки), прилагођавања понуде можете да подесите на основу стварног броја конверзија и цене по конверзији.
  • Ако пратите приход или зараду повезану са сваком конверзијом (помоћу функције за е-трговину у оквиру Google аналитике или других алатки), прилагођавања понуде можете да подесите на основу стварног прихода од огласа.

Подсетници

Да бисте користили функције које смо данас описали, потребно је да кампање надоградите на побољшане кампање. Од 22. јула 2013. године ћемо почети аутоматски да надограђујемо све кампање. Сазнајте више

Ускоро ћемо вам детаљно приказати како да за сваку кампању прилагодите прилагођавања понуде за мобилне уређаје комбиновањем AdWords података (приказа, кликова и цене) и кључних статистичких података о предузећу. На пример, то може да буде број посетилаца продавница који је остварен на основу ваших огласа, као и просечна вредност њихових поруџбина.