Ниво знања: средњи

Драго нам је због резултата које оглашавачи остварују користећи иновације које смо унели у AdWords током 2013. године. Желео сам да укратко поновим неколико побољшања која се у мојим очима издвајају у погледу помоћи коју пружају оглашавачима да се боље повежу са потрошачима и унапреде своје пословање. Желим и да укажем на нека побољшања AdWords-а која планирамо током 2014. године и замолим вас за предлоге и повратне информације.

Постигните успех у свету који је непрекидно повезан

Људи су стално повезани и притом често мењају уређаје док комуницирају, купују и забављају се. Тако смо прошлог фебруара представили побољшане кампање за AdWords. Побољшане кампање су знатно поједноставиле управљање кампањама на више уређаја, док истовремено можете да оптимизујете за потребе и контекст клијената, као што је њихова локација и доба дана. Успут смо делили многе најбоље праксе и студије случаја и тако вам показали начине на које можете да побољшате веб-сајт и унапредите пословање тако што ћете привући клијенте и то на екранима свих величина.

Поред нове архитектуре побољшаних кампања, током прошле године смо додали моћне алатке за лицитирање, нови аспект публике за огласе на Мрежи за претрагу и напредно мерење конверзија.

Уштедите време и побољшајте учинак помоћу нових моћних алатки за лицитирање

Подешавање понуда је важно за остваривање најбољих резултата, али може такође да буде тешко и да одузима доста времена. Због тога многи оглашавачи користе аутоматске алатке да би уштедели време и доследније остваривали циљеве у погледу учинка. Поред ручних прилагођавања понуде у побољшаним кампањама смо тако покренули нове, флексибилније аутоматске стратегије лицитирања. Флексибилне стратегије лицитирања вам омогућавају да селективно примењујете стратегије, као што су „Циљна цена по акцији“ или „Циљна позиција при врху странице“, у оквиру кампања. Према томе, за кључне речи и огласне групе можете да одаберете ручну или аутоматску стратегију лицитирања која вам највише одговара. Неколико наших аутоматских стратегија, укључујући нову стратегију Циљни повраћај трошкова огласа, користи јединствене системе за предвиђање у реалном времену који аутоматски прилагођавају понуду за сваку аукцију на основу очекиване вредности потенцијалног клика. Многи оглашавачи и агенције су их тестирали и остварили одличне резултате.

Искористите нове могућности помоћу аспекта публике за огласе на Мрежи за претрагу

Оглашавачи су нам стално тражили да им пружимо могућност прилагођавања огласа на Мрежи за претрагу потребама најбољих клијената. У јуну смо тако увели драгоцену нову могућност засновану на публици и то за огласе на Мрежи за претрагу. Ради се о могућности прилагођавања понуда, огласа, па чак и кључних речи и то на основу претходних посета корисника вашем веб-сајту. Хиљаде оглашавача је од тада искористило предност оптималнијег лицитирања за претходне посетиоце сајта у циљу повећања видљивости огласа, остваривања већег броја продаја и побољшања повраћаја улагања и то помоћу листа за поновно оглашавање за огласе на Мрежи за претрагу.

Омогућили смо напредно извештавање о конверзијама и свеобухватније увиде

Многа предузећа рачунају да ће помоћу AdWords-а повећати број телефонских позива, посета у продавници и поруџбина обављених преко продавца. Ове године смо остварили значајне напретке да бисмо у AdWords-у омогућили мерење циљева повезаних са конверзијама, па можете боље да оптимизујете и додељујете буџет. Додали смо могућност мерења конверзија на више налога, увоза конверзија у AdWords из система за управљање односима са клијентима и убрајања телефонских позива у AdWords конверзије.

Увели смо и нови показатељ – процењене конверзије на више уређаја – како бисмо вам помогли да боље мерите конверзије које започињу кликом на оглас на неком уређају, а завршавају се онлајн конверзијом на другом уређају.

Унапредите продуктивност и пословање у 2014.

Када помислимо на 2014. годину која је пред нама, не можемо а да не размишљамо о начинима за унапређење продуктивности у AdWords-у. Желимо да задржите моћ, али и да поједноставите посао. Према томе, можете да очекујете значајна побољшања ефикасности тока рада, планирања и анализе кампање, извештавања о кампањи и тестирања, као и побољшања приликом утврђивања могућности.

Такође непрестано изналазимо начине који ће вам омогућити да активне AdWords кампање буду директни додаци вашег пословања. То подразумева обезбеђивање начина да пословне и податке о свом веб-сајту директније унесете у AdWords и омогућавање елементима кампање да функционишу на једноставнији, динамичнији и оптимизованији начин, као прави додаци пословања.

Поред тога, наставићемо са иновацијама када је реч о новим начинима мерења маркетиншког учинка у свету који је непрекидно повезан.

Шта се налази на вашој листи жеља за 2014?

Ваши предлози и повратне информације нам пружају пуно одличних идеја, па наставите да их шаљете. Реците нам шта се налази на вашој листи жеља за 2014. годину на адреси http://g.co/awfeedback. Можете и да пратите све најновије вести о AdWords-у на нашој Google+ страници.

Са задовољством ћемо омогућити да AdWords још боље функционише за вас у 2014. години. Хвала вам још једном на партнерству.