Ниво знања: средњи

Људи праве грешке при писању и куцању. Најмање 7% Google претрага заправо садржи неку грешку у писању. Што је упит дужи, већа је вероватноћа да ће садржати грешку у куцању. Али чак и ако оно што су унели није савршено, људи и даље желе да се повезују са предузећима, производима и услугама које покушавају да пронађу.

Без обзира да ли користе термине „скутери за децу“, „дечји скутер“ или „дечји скутери“, људи заинтересовани за куповину скутера за дете желе да виде најрелевантније огласе упркос малим разликама у упиту за претрагу. Зато ћемо од краја септембра на све кључне речи са потпуним подударањем и подударањем фразе примењивати подударање блиских варијанти кључних речи, интуитиван начин да се људи повезују са предузећима која претражују.

Успешно подударање

Од када смо га увели 2012. године, оглашавачи су остваривали значајне резултате. Већина вас заправо већ обавља подударање са блиским варијацијама кључних речи и остварује у просеку 7% више кликова преко кључних речи са потпуним подударањем и подударањем фразе, са упоредивим стопама учесталости кликова и конверзије. Поред повећања заступљености кључних речи, ови инкрементални кликови представљају драгоцене могућности које пропуштају кључне речи са малим обимом претраге, уобичајене за погрешно написане речи и скраћенице.

У наставку наводимо неколико прича о успеху које су оглашавачи поделили са нама:
Shopify – „Жарко желимо да остваримо високу ефикасност, јак утицај и велику релевантност за клијенте. Могућност подударања кључних речи са блиским варијацијама нам омогућава да управо то и урадимо. Додатна подударања, нпр. „онлајн продавац“ за кључну реч „онлајн продавница“, су довела до повећања релевантних кликова од 100% за кључне речи са потпуним подударањем и подударањем фразе, с тим да је цена по клику остала непромењена. Штавише, уштедели смо драгоцено време јер сада не морамо ручно да додајемо погрешно написане кључне речи у кампање.“

Underground Elephant – „Увек се трудимо да повећамо досег клијената и да омогућимо њиховим корисницима да их пронађу када претражују онлајн. Зато нисмо много размишљали о проширивању кључних речи тако да се подударају са блиским варијантама на налозима наших клијената. Од када смо применили ову функцију код једног одређеног клијента, на његовом налогу смо забележили повећање кликова остварених преко кључних речи са потпуним подударањем од 150%. Цена ових додатних кликова је била мања за 10%.“

Stitch America – „Подударање уобичајених варијанти са истим кореном, нпр. „под“ за „испод“, нам је донело пет пута више кликова остварених преко кључних речи са потпуним подударањем и подударањем фразе. Још је импресивнија чињеница да овај додатни саобраћај кошта упола мање.“
Досегните више клијената

Од краја септембра ћемо на све кључне речи са потпуним подударањем и подударањем фразе примењивати подударање блиских варијанти кључних речи. Пошто је подударање блиских варијанти већ било подразумевано подешавање за кампање, већина вас неће приметити никакву промену у подударању кључних речи. Када је реч о оглашавачима који су онемогућили ову опцију, могућност онемогућавања блиских варијанти ће бити уклоњена током септембра. Кључне речи са потпуним подударањем и подударањем фразе ће тада почети да се подударају са блиским варијацијама кључних речи, што ће вам омогућити да досегнете више потенцијалних клијената помоћу правог огласа и да притом смањите цену по клику и побољшате стопу учесталости кликова.

Мање компликована контрола

Уз ово ажурирање више не морате да правите исцрпне листе погрешно написаних и скраћених кључних речи, као и њихових других блиских варијација да бисте достигли жељену заступљеност. Уместо тога, усредсредите се на додавање негативних кључних речи, укључујући блиске варијанте за које не желите да остварите подударање, да бисте обликовали саобраћај и смањили трошкове. Ово може да повећа повраћај улагања у кампање и омогући вам да клијентима пружите бољи доживљај огласа. Можете да сазнате више о предностима негативних кључних речи у нашем новом документу о кључним речима (енг).

Имајте на уму да AdWords систем радије покреће приказивање огласе помоћу кључних речи које су идентичне упитима за претрагу, па и даље можете да користите погрешно написане и скраћене кључне речи, као и њихове друге блиске варијације. Ако откријете да се учинак знатно разликује од једне до друге блиске варијанте, можете да додате оне са бољим учинком као засебне кључне речи и на одговарајући начин прилагодите њихове понуде.

Више информација о опцијама подударања кључних речи потражите у овом чланку центра за помоћ.