Наука подразумева проучавање и експериментисање.Испитујемо ствари које још не можемо да објаснимо, решавамо проблеме радозналошћу, успут учимо, увек поново покушавајући.

У истом духу је и пети годишњи Google Science Fair, и почиње данас. Заједно са LEGO Education, National Geographic, Scientific American и Virgin Galactic, позивамо све младе истраживаче, изумитеље, технологе и проналазаче да покушају нешто амбициозно. Нешто маштовито, па можда и незамисливо. Нешто што би могло и да промени свет око нас.До 18. маја, ђаци од 13 до 18 година широм света могу да пошаљу пројекте онлајн. У обзир долазе све научне области, од биологије до програмирања и антропологије, и све између тога. Награде су поред осталог и 100.000 USD у виду стипендија за школовање од Scientific American и Google-а, National Geographic експедиција на Галапагос, могућност да посетиш LEGO дизајнере у њиховој канцеларији у Данској и прилика да обиђеш нову свемирску летелицу Virgin Galactic-а у Mojave Air и Spaceport-у. Ове године уводимо и награду Надахнути едукатор, као и награду Утицај на животну средину.

Нема прогреса без покушаја. Батеријске лампе су захтевале батерије, а онда је Ann Makosinski направила лампу коју активира топлота шаке. Његов деда би ноћу одлутао из кревета, све док Kenneth Shinozuka није покушао да направи носиви сензор. Често би нестајала струја у њеном индијском селу, па је Harine Ravichandran покушала да направи другачији регулатор. Претходни победници Science Fair-а су нас оборили с ногу својим идејама. Сад је ред на тебе. 

Велике идеје које имају могућност да изазову велики утицај често почињу од нечег сасвим малог. Нечег што буди радозналост. Нечег што волиш, што ти добро иде и желиш да пробаш

И, шта ћеш ти покушати?

Поставила Miriam Schneider из тима Google for Education