Ниво знања: напредни

Управљање URL-овима је управо постало лакше 

Стална повезаност са интернетом је повећала начине на који људи ступају у интеракцију са вашим предузећем, што значи више података и показатеља које можете користити за управљање учинком огласа.  Због тога представљамо надограђене URL-ове како бисмо пружили лакши и бржи начин за праћење важних информација о сваком клику на AdWords огласе* и управљање њима.  

Надограђени URL-ови нуде неколико предности за оглашаваче, укључујући следеће:

●       троши се мање времена на управљање ажурирањима праћења URL-ова

●       смањено је време пописивања и учитавања на веб-сајту 

●       нови ValueTrack параметри који вам помажу да остварите додатни увид у огласе. Сазнајте више

Јоханес Липка, менаџер за производе и решења у компанији eProfessional GmbH, каже: „Надограђени URL-ови су једна од алатки коју смо користили у AdWords-у која највише штеди време. Омогућила нам је да на једном месту мењамо прилагођене параметре за праћење за групу URL-ова, а да не морамо да поново подешавамо статистичке податке о огласу. Планирамо да надоградимо налоге клијената на надограђене URL-ове што пре.“

Одредишни URL-ови данас

Ако данас користите праћење URL-ова, приметићете да се одредишни URL-ови састоје од две компоненте: 

1. URL одредишне странице Ово је URL који клијенти виде у прегледачима када стигну на одредишну страницу пошто кликну на оглас.

2. Праћење Овај одељак садржи информације као што су преусмеравања на услуге праћења трећих страна, ValueTrack параметре или ИД-ове прилагођених огласа.

У примеру у наставку, плава боја представља одредишну страницу, а зелена информације о праћењу. 

www.example.com?creative=12345

Код одредишних URL-ова, сваки пут када треба да прилагодите праћење, морате да ажурирате целокупни одредишни URL. То покреће поновни преглед целокупног одредишног URL-а, а огласи престају да се приказују док се URL поново прегледа. Овако губите време и потенцијалне нове клијенте.

Шта се променило са надограђеним URL-овима

Надограђени URL-ови вам омогућавају да унесете део URL-а који се односи на одредишну страницу и информације о праћењу одвојено у AdWords-у. Сада имате могућност да ажурирате информације о праћењу на нивоу налога, кампање или огласне групе, а да не морате да поново подешавате статистичке податке о огласу.

Хајде да видимо како пример URL-а изнад може да се направи помоћу нових поља за надограђене URL-ове. 

Крајњи URL је место где уносите URL одредишне странице.

Одредишна страница „www.example.com“ је сада унета у поље за крајњи URL 

Шаблони за праћење су место где уносите информације о праћењу и кажете AdWords-у како да склапа ваше URL-ове. Сада, ако желите да уклопите ажурирања о праћењу за више URL-ова, можете да користите дељени шаблон за праћење на нивоу налога, кампање или огласне групе. Ако желите да управљате информацијама о праћењу URL-ова на нивоу појединачног URL-а, можете да користите шаблон за праћење на нивоу огласа, кључне речи или линка до сајта.

У примеру испод, користили смо шаблон за праћење на нивоу налога како бисмо применили информације о праћењу на све URL-ове на налогу.

Информације о праћењу за све URL-ове на налогу се постављају у шаблон за праћење на нивоу налога 

Прилагођени параметри вам омогућавају да прилагодите информације које желите да надгледате, као и одређене вредности које се умећу у URL-ове када се кликови на оглас покрену. На пример, ако желите да уметнете вредност 12345 кад год неко кликне на овај одређени оглас, можете да подесите прилагођени параметар {_mycreative} у овом огласу.

Унесите „_mycreative“ у поље за прилагођени параметар да би се уметнуло 12345 сваки пут када неко кликне на тај оглас

Нови URL-ови, нови увиди

Као део ове надоградње, стећи ћете приступ многим новим увидима у кликове на оглас.

Нови ValueTrack параметри вам омогућавају да пратите додатне увиде у своје пословање. На пример, ако желите да пратите колико је кликова на оглас покренуто за оглас према локацији, можете да користите нови ValueTrack параметар {loc_physical_ms}. Да бисте на најбољи начин користили ValueTrack параметре, можете да их подесите на нивоу налога тако да можете да пратите ове вредности за све URL-ове на налогу. Сазнајте више о новим ValueTrack параметрима.

ValueTrack параметар за локацију {location_physical_ms} је зелене боје у шаблону за праћење на нивоу налога

Следећи кораци

Надограђени URL-ови биће доступни свим оглашавачима почевши од ове недеље. Препоручујемо свим оглашавачима који користе праћење у URL-овима да се надограде на нови систем до 1. јула 2015. Почевши од тог датума, URL-ови ће почети да се ажурирају на нову структуру.  

Ако користите платформу за праћење да бисте управљали URL-овима, препоручујемо вам да у сарадњи са тимом задуженим за платформу управљате овим променама.

Да бисте сазнали како можете да почнете да користите надограђене URL-ове за нове URL-ове огласа, погледајте наш чланак у центру за помоћ

Поставио: Лео Сеи, менаџер за производе, Google AdWords
___________________________________________________________________

*Свуда где кажемо огласи, мислимо и на друге доступне опције за циљање на Мрежи за претрагу, Мрежи мултимедијалног оглашавања и Куповини.