Оглашавачи бренда већ годинама траже начине да обезбеде да људи виде њихове онлајн огласе. То може да буде тешко – 56% свих мултимедијалних огласа и 46% свих видео огласа* није видљиво јер су испод прелома, померени ван приказа или на позадинској картици. Неколико година настојимо да помогнемо оглашавачима да пронађу решење за овај изазов и данас представљамо 3 кључна побољшања: надоградњу свих кампања са ценом за хиљаду приказа на кампање са ценом за хиљаду видљивих приказа, ново ограничавање учесталости за видљиве приказе и додатне показатеље у извештајима направљене на основу стандарда видљивости.

Све кампање са ценом за хиљаду приказа су сада кампање са ценом за хиљаду видљивих приказа 

Као што смо најавили у септембру, улажемо додатне напоре у то да видљивост постане општи стандард у дигиталном оглашавању и то тако што смо надоградили све преостале кампање са ценом за хиљаду приказа на Google мрежи мултимедијалног оглашавања на кампање са ценом за хиљаду видљивих приказа. Сада смо довршили ову надоградњу, тако да је Google мрежа мултимедијалног оглашавања постала једна од свега неколико платформи за медије на којима оглашавачи не плаћају приказ ако није био видљив кориснику.

Куповина цене за хиљаду видљивих приказа је покренута у AdWords-у 2013. године како би се оглашавачима омогућило да одаберу да плаћају само за приказе мултимедијалних огласа и приказе видеа који испуњавају стандард делатности за видљивост који је дефинисао MRC (Савет за оцењивање медија). Најмање 50 процената огласа мора да се прикаже на екрану у трајању од најмање 1 секунде када је реч о мултимедијалним огласима, односно 2 секунде када је реч о видео огласима, што се мери Google-овом технологијом активног приказа (енглески). Ове године је на десетине милијарди приказа филтрирањем уклоњено зато што нису били у складу са овим стандардом. Ови прикази су уклоњени пре наплаћивања AdWords оглашавачима.

Цена за хиљаду видљивих приказа помаже оглашавачима брендова да купују ефикасно и остваре циљеве кампање:


Devialet, компанија за аудио опрему са седиштем у Паризу, имала је циљ да повећа обавештеност клијената о звучницима и појачалима које продаје. Да би проширила досег, компанија Devialet је са кампања са ценом по клику прешла на кампање са ценом за хиљаду видљивих приказа. Захваљујући томе je број остварених видљивих приказа за утрошени новац повећан за 49%, док је просечно време проведено на сајту повећано за 50%.


Ново ограничавање учесталости за видљиве приказе пружа оглашавачима бољу контролу

Ограничавање учесталости вам помаже да контролишете број приказа огласа истој особи. Када се прикази који нису видљиви урачунавају у ограничење учесталости, корисник можда неће видети оглас онолико пута колико сте желели.

У неколико наредних седмица, ограничавање учесталости ће почети да узима у обзир само видљиве приказе када је реч о кампањама на Мрежи мултимедијалног оглашавања и видео кампањама у AdWords-у. Тако ће оглашавачи имати бољу контролу над тиме колико често су њихови огласи заправо видљиви корисницима. Више информација о подешавању ограничења учесталости потражите у центру за помоћ

Нови показатељи у извештајима дају бољу слику о учинку кампање

Да бисмо оглашавачима пружили бољи увид у учинак кампања на Мрежи мултимедијалног оглашавања и видео кампања, уврстили смо додатне показатеље направљене на основу стандарда видљивости, на пример: 

• Укупан број приказа који су били видљиви
• Проценат приказа који су били видљиви
• Проценат видљивих огласа који су остварили клик

Ови показатељи омогућавају оглашавачима да јасније виде која одредишта за пласман и који огласи повећавају учинак кампање када су видљиви корисницима. 

Дуго се залажемо да видљивост буде прихваћена као општи стандард како би маркетиншки стручњаци и објављивачи могли да раде транспарентно, ефикасно и одговорно. Ово је још један важан корак на том путу.

Поставио Глен Вилсон, менаџер производа, AdWords

*Google-ово испитивање, 2014.