Ефикасно управљање понудама је основни део сваког успешног програма дигиталног маркетинга. Драго нам је што данас можемо да најавимо Smart Bidding, ново име аутоматског лицитирања заснованог на конверзијама. У његовој основи је моћно машинско учење и можете да га користите широм AdWords-а и DoubleClick Search-а


Паметније лицитирање побољшава учинак

Google је засновао Smart Bidding на великом искуству у коришћењу машинског учења и њиме ће унапредити широк спектар производа, укључујући Google помоћника, аутоматско прављење албума у Google сликама и AlphaGo, први рачунарски програм који је победио професионалног Go играча. Smart Bidding у обзир може да узме милионе сигнала ради одређивања оптималне понуде и стално прецизира моделе учинка конверзија на различитим нивоима понуде како би вам помогао да боље искористите маркетиншки буџет.


Чак и када наиђе на области са мањим бројем конверзија, Smart Bidding својим могућностима учења брзо повећава прецизност модела лицитирања ради побољшања начина на који оптимизујете специјализоване кључне речи. Smart Bidding процењује обрасце у структури кампање, одредишне странице, текст огласа, информације о производима, кључне фразе и још много тога да би идентификовао више релевантних сличности за различите ставке лицитирања и на њих ефикасно применио оно што је научио.


Осим могућности машинског учења, Smart Bidding смо засновали на три кључна стуба. Инспирисале су нас ваше повратнe информацијe о стварима које мислите да решење за лицитирање треба да има:

● Прецизна оптимизација понуда прилагођена контексту корисника

● Флексибилне контроле учинка које у обзир узимају јединствене циљеве предузећа

● Транспарентни извештаји који пружају јасан увид у учинак понуда


У AdWords ускоро уводимо неколико иновација које покривају ове области. Комплетан преглед AdWords Smart Bidding-а је доступан овде.


Нови сигнали за лицитирање пружају бољи увид у контекст корисника


AdWords Smart Bidding прилагођава понуде свакој аукцији у Google производима. То зовемо лицитирање „у време аукције“. Омогућава вам да региструјете широк спектар сигнала који чине контекст корисника у одређеној аукцији, укључујући сигнале доступне као ручна прилагођавања понуде, попут уређаја и локације, и додатне сигнале и комбинације сигнала јединствене за AdWords, попут прегледача и језика. Стално истражујемо нове сигнале и додајемо их у моделе лицитирања који ефикасно предвиђају учинак. Ту спадају недавни додаци попут намераване локације и атрибута сличних производа, а ускоро уводимо и друге додатке, нпр. сезонске варијације и ценовну конкурентност. Сазнајте више.


Подесите циљеве учинка уређаја помоћу лицитирања за циљну цену по конверзији


Уређај је главни аспект оптимизацијe кампање и нова циљна цена по конверзији вам омогућава да, помоћу циљева учинка уређаја, подесите засебне циљне цене по конверзији према уређају. На пример, ако сте оглашавач који пружа телеком услуге и привлачите квалитетније потенцијалне клијенте преко мобилних уређаја због виших стопа конверзије из позива и посета продавници, сада можете да подесите већу циљну цену по конверзији за мобилне уређаје у поређењу са другим уређајима како бисте у обзир узели ове офлајн податке. Ова опција ће у наредних неколико недеља постати доступна свим оглашавачима у кампањама на Мрежи за претрагу и Мрежи мултимедијалног оглашавања.


У првом плану су статуси лицитирања и обавештења о лицитирању


Транспарентни извештаји, који су вам доступни уз AdWords Smart Bidding, тачно приказују какав је учинак стратегија лицитирања. У њима су одмах означени проблеми на које треба да обратите пажњу. Ту спадају нова (сада доступна) упозорења која се односе на лицитирање и детаљни извештаји о учинку за стратегије лицитирања на нивоу кампање (које тренутно уводимо). Осим тога, у наредним недељама ћемо интегрисати статусе лицитирања који ће се приказивати на видљивом месту у колони статуса примарне кампање и огласне групе. Сазнајте више о овим новим функцијама извештавања.


Оглашавачи као што су AliExpress, SurveyMonkey и Capterra већ користе AdWords Smart Bidding да би побољшали учинак.


AliExpress је подружница компаније Alibaba Group и нуди услуге е-трговине широм света. AliExpress користи радне верзије и експерименте кампања да би директно тестирао циљну цену по конверзији у односу на постојеће решење за лицитирање. Џеси Шенг, менаџер маркетинга, каже: „Желели смо приступ већем броју различитих сигнала за лицитирање како би оно постало динамичније у циљу повећања онлајн продаје на више тржишта. После само месец дана тестирања циљне цене по конверзији забележили смо пораст броја конверзија од 93% и смањење цене по конверзији од 46%. Помоћу радних верзија и експеримената можемо да тестирамо нове стратегије лицитирања на једноставан начин и брже него раније, што је важно у динамичном пословању. Smart Bidding је са циљном ценом по конверзији донео сјајне резултате који нам омогућавају предузимање одговарајућих радњи. Са задовољством ћемо га примењивати на више кампања.“

SurveyMonkey је лидер у делатности спровођења анкета на вебу. Конкуренција за кључне речи које компанија користи је јака, па најсавременије управљање понудама представља приоритет у циљу остваривања најбољег учинка маркетиншког буџета. Британи Бинам, директор онлајн маркетинга, каже: „Отворени за тестирање сваке функције која ће нам помоћи да остваримо више конверзија и постигнемо циљну цену по конверзији. После само три недеље тестирања AdWords Smart Bidding-а забележили смо повећање броја конверзија од невероватних 44%. Надамо се да ћемо Smart Bidding са циљном ценом по конверзији примењивати на више кампања.“


Capterra купцима нуди паметан начин да пронађу одговарајући пословни софтвер пружајући им свеобухватне рецензије корисника, оцене производа и детаљну инфографику. Имајући у виду велику, сложену структуру кампање са преко милион кључних речи и 400 категорија софтвера, као и чињеницу да кампања циља више од 30 земаља, тим за оглашавање је желео да престане са коришћењем ручног лицитирања како би своје време посветио другим могућностима за развој. Зекери Рипштајн, директор оглашавања компаније Capterra, каже: „AdWords Smart Bidding нам је омогућио већу ефикасност. Још важније је то што смо побољшали учинак и забележили раст профита. Коришћење циљне цене по конверзији омогућило нам је да повећамо профит за 121% током периода тестирања у односу на контролни период.“Више о AdWords Smart Bidding-у потражите у центру за помоћ. Погледајте и најбоље праксе за остваривање највећег могућег успеха помоћу аутоматског лицитирања. Ако сте DoubleClick оглашавач или вам треба управљање понудама и кампањама за већи број претраживача, сазнајте више о Smart Bidding-у за DoubleClick Search.
Ентони Чавез, директор за управљање производима, одељење за огласе на Мрежи за претрагу, Google