Праћење конверзија смо увели у AdWords 2001. године. Циљ нам је био да меримо шта се дешава када неко кликне на оглас. Ако знате да ли људи обављају жељену радњу на сајту, могли сте да утврдите које су најефикасније кључне речи, огласи и кампање. Првобитни показатељ мерења конверзија је био прилично једноставан. Подразумевао је само евиденцију о томе да ли је клик на оглас довео до неке радње на сајту. Садашњи назив тог застарелог показатеља у AdWords-у је „Конверзије на основу клика“.Поступак мерења и приписивања конверзија смо стално побољшавали током периода од 15 година од увођења праћења конверзија. Пре свега, колона „Конверзије“ сада нуди јасан увид у број конверзија које предузеће остварује помоћу AdWords-а. Да бисмо поједноставили ствари, „Конверзије на основну клика“ ћемо ускоро повући из употребе, а „Конверзије“ ће постати подразумевани начин мерења радњи које су драгоцене за пословање.„Конверзије“ представљају идеалан начин мерења ових драгоцених радњи и већина оглашавача их већ користи као примарни показатељ извештавања и лицитирања. Пружају могућност мерења понашања које обухвата више кликова или догађаја конверзије. На пример, „Конверзије“ могу да искористе предности различитих опција бројања и модела приписивања које се не односи на последњи клик. Осим тога, могу да мере важне радње засноване на мобилним уређајима као што су конверзија на више уређаја и посете продавници. С друге стране, „Конверзије на основу клика“ не могу ништа од тога. То су само неки од разлога зашто ћемо престати да их подржавамо после септембра 2016. године.
Ако већ користите „Конверзије“ за извештавање и лицитирање, не треба ништа да предузимате. Међутим, ако користите циљну цену по конверзији или побољшану цену по клику и примарни показатељ понуде је тренутно подешен на „Конверзије на основу клика“, треба да испланирате ажурирање на „Конверзије“ до 21. септембра. Ако вам је аутоматизација лицитирања заснована на показатељу „Конверзије на основу клика“, направили смо једноставну алатку за пренос и послаћемо је имејлом налозима на које се ове промене односе. Наравно, подешавања увек можете да ажурирате ручно.
Подешавање показатеља понуде за конверзију у AdWords-у


Ако се при доношењу одлука о лицитирању и одређивању буџета ослањате на колону за извештавање „Конверзије на основу клика“, такође треба да се пребаците на „Конверзије“. Ову колону можете да конфигуришете тако да сличне бројеве евидентира у колони „Конверзије на основу клика“, мада би требало да прегледате подешавање и проверите да ли рачунате радње које су најбитније за ваше пословање. „Конверзије“ могу да вам пруже све што пружају „Конверзије на основу клика“ и још много тога.


Ако треба да их ажурирате, током промене ћете морати да размислите о неким стварима:


● Одлучите које радње конверзије које мерите треба да уврстите у колону „Конверзије“. Остале радње и даље можете да мерите у колони „Све конверзије“.
● Одлучите да ли желите да бројите више случајева конверзије после клика или само један
● Прилагодите периоде и вредности конверзије (ако је потребно)
● Прегледајте број конверзија на више уређаја који ће од септембра бити уврштен у колону „Конверзије“
● Преузмите претходне статистичке податке за извештавање из колоне „Конверзије на основу клика“ које желите да сачуватеПодешавања можете да прилагодите за сваку радњу конверзије у AdWords-уПравилно бројање конверзија је важно и од кључног је значаја због промене онлајн понашања. Додатне информације о овој предстојећој промени потражите у центру за помоћ.


Поставили Тал Акабас и Фредерик Кемнер, менаџери производа, AdWords конверзије